Povratak

Proljev i povraćanje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam macu ženku, steriliziranu, staru 12g. Ima problema s proljevom i povremeno povraća. Liječena je kod veterinara jer je imala problema i s jetrom, ali proljev nije izliječen. Veterinar mi je rekao da tu nema pomoći da je to od starosti i da je trebam hraniti posebnom hranom. Možete li mi molim Vas preporučiti hranu koja bi bila prikladna za nju, jer gubi na težini. Ima apetit i pije vodu normalno. Unaprijed hvala! Maja

O: Proljev u mačaka najčešće je izazvan pogrešnom prehranom ili crijevnim parazitima.

Također, proljev mogu izazvati i zarazne bolesti uzrokovane virusima ili bakterijama, proljev se može javiti i kod problema s apsorpcijom hrane i vode u crijevima, tumora koji vrše pritisak na određeni dio probavnog sustava, kod alergija ili netolerantnosti na hranu (osjetljivost ili negativne reakcije na hranu) ili može biti povezan s metaboličkim poremećajima. Uzroci su brojni i točnu dijagnozu može postaviti samo veterinar nakon detaljne anamneze, te kliničke i, prema potrebi, dodatnih laboratorijskih pretraga. Također, uzrok probavnih problema mogu biti i kuglice dlake koje se nakupljaju u želucu. Mačke tada često jedu travu kako bi pomogle izbaciti takvo strano tijelo. Životinji bi trebalo dati sredstvo koje pomaže da kuglice dlake proskližu kroz probavni trakt i budu izbačene stolicom (Malt pasta, Bezo-pet pasta). U Pet centru su u ponudi i kompletne hrane za mačke s dodatkom vlakana koja pomažu u ovim slučajevima (npr. Hairball control - "Hill's", Intense hairball - "Royal canin"). Želučani poremećaji javljaju se i uslijed gastritisa, invazije parazitima, ulkusa, stranih tijela ili tumora. Osim ovih i drugi trbušni poremećaji dovode do povraćanja. To su upale gušterače, potrbušnice ili jetre. U obzir treba uzeti i metaboličke, te hormonalne bolesti. To su bolesti jetre, bubrega, slabije aktivna nadbubrežna žlijezda, hipertireoza, poremećaji elektrolita, te strah. Provjerite i da li Vaša maca jede kućno bilje čime nastoji zamijeniti mačju travu, odnosno jesu li joj dostupni drugi izvori neadekvatne hrane.

Liječenje proljeva ovisi o težini problema. Ako je Vaša mačka uglavnom u redu, problem će uvelike riješiti briga o načinu njene prehrane, u kojem slučaju mora biti strogo pod Vašom kontrolom kako ne bi pojela nešto sa strane što bi pogoršalo stanje. Ako je očuvan apetit, proljev joj možete pokušati zaustaviti s medicinskom hranom specijalno namijenjenom za probavne poremećaje koju možete nabaviti u vrećicama od 100 g, konzervama ili kao dehidriranu hranu. U našim ljekarnama takva hrana postoji od tri proizvođača; od Hill'sa (Prescription diet), od Eukanube i od Royal canina. Prednost medicinske hrane je što je visokoprobavljiva, omogućava dostupnost hranjivih tvari i pomaže izlječenje probavnog trakta, sadrži sniženu razinu masti, sprječava povraćanje umirujući gastričnu mukozu i pomaže pražnjenju želuca, sadrži povećanu razinu topivih vlakana i antioksidante koji smanjuju oksidativno oštećenje stanica povezano s gastroenteritisom. Takvu je hranu potrebno davati više puta dnevno u manjim obrocima. Za regeneraciju crijevnih resica u akutnim slučajevima je potrebno barem tri tjedna, i takav tip medicinske hrane je namijenjen za dugotrajno uzimanje kod kroničnih bolesti. Također možete nabaviti i sredstvo koje oblaže probavni trakt i apsorbira agresivne agense i toksine (FloryBoost) i stimulira stvaranje pozitivne crijevne flore (rastu pozitivne bakterije u crijevima). Ako se sumnja na alergiju na hranu bit će potrebno hraniti mačku s jedinstvenim proteinom, bez glutena hipoalergijskom hranom kao što je Hill's Feline d/d.

Savjetujem Vam da za početak potražite drugu hranu za mačke, ako ste u mogućnosti neku od super-premium programa kakve proizvode npr. Hill's, Eukanuba, Royal Canin ili Purina. Uvijek kupujte isključivo originalna pakiranja, jer kod rinfuznih pakiranja (vrećice prepakirane iz originalnih pakiranja ili još gore iz otvorenih vreća) nikad ne možete biti sigurni u rok trajanja i kvalitetu proizvoda koji u dodiru sa zrakom gubi svoja hranidbena svojstva. Možete joj ponuditi neki od mekših dehidrata kao što je "Royal canin" Mature 27, potpuna hrana koja održava vitalnost starijih mačaka. Granula je prilagođena zubalu starijih jedinki budući je mekše strukture, te "Royal canin" Sensible 33, potpuna hrana za mačke s osjetljivim probavnim sustavom. Zatim "Eukanuba" senior dehidrirana hrana za mace starije od 11 godina, te Hill's Senior dehidrirana hrana. Ove dehidrirane hrane možete ponuditi maci i djelomično omekšane u običnoj mlakoj vodi. Ako Vaša maca neće odbijati spomenute hrane, pokušajte je ipak hraniti suhim dehidratom jer ćete na taj način prevenirati nastanak zubnih naslaga.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr