Povratak

Proljev kod mačića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam mače staro 3 mjeseca koje već tjedan dana ima proljev. Ne može kontrolirati stolicu, nije izgubila apetit te pije dosta tekućine, ali odmah nakon toga ima stolicu: rijetku, vodenastu, žućkaste boje. Lijevo oko joj se bilo zatvorilo uz pojačanu "krmeljavost", mazala sama Kloramfenikol masti za oči i stanje se popravilo. Čini mi se da i ima iscjedak iz nosa prozirne boje. Kako liječiti proljev? Živiim u malom gradu gdje veterinar nije znao što dati maci od 3 mjeseca pa sam prisiljena sama liječiti i tražiti uzrok proljeva. Pročitala sam da bi joj bilo dobro dati Provita Recovery, Floribust i Imunobust paste.
Unaprijed zahvaljujem, Marijana

O: Crijeva su životno važan dio imunološkog sustava, a neke upalne bolesti crijeva i alergije povezane sa hranom su, u biti, manifestacija imunoloških poremećaja. Oštećenje probavnog sustava može završiti proljevom, koji može biti bolan, povezan sa povraćanjem ili može sadržavati krv ili sluz. Također, može biti povezan s povećanjem ili gubitkom teka, normalnim ponašanjem ili bezvoljošću.

Postoji mnogo uzroka proljeva, no najčešći su:

- parazitarne invazije ( okrugli i plosnati crvi). Oba tipa parazita mogu uzrokovati proljev i druge gastroinestinalne probleme.

- infekcije gornjih dijelova crijeva koje mogu biti uzrokovane širokim spektrom patogenih mikroorganizama. Raspon mogućih infekcija kreće se od bakterijskih infekcija koje su i zoonoze (Salmonella i Campylobacter), akutnih virusnih infekcija kao Panleucopenia do povremenih povećanih bujanja crijevnih bakterija i kvasnica. Osim gore spomenutih parazita dosta je česta i protozoa Giardia koja može biti uzrok proljeva. U većini slučajeva prisutan je smeđi, tekući proljev. Tjelesna temperatura može biti povećana, te u nekih slučajeva može se pojaviti i povraćanje. Ako je Vaša mačka relativno u redu i pokazuje samo proljev kao simptom, liječenje kod kuće može dati rezultate.

Hrana je primarni uzrok proljevu ako je došlo do prejedanja, ako se mačić hranio preteškom ili premasnom hranom ili sekundaran kao popratna pojava neke infekcije. Ako vaša mačka ima osjetljiviji želudac preporuča se hrana niske količine masnoće, lako probavljiva, sa srednjom količinom proteina, više manjih porcija tijekom dana. Za probleme gornjih dijelova crijeva Hill's Feline i/d je vrlo učinkovita hrana. No, neki drugi problemi sa probavom zahtijevaju i drukčiju prehranu. Ako se sumnja na alergiju na hranu biti će potrebno hraniti mačku sa jedinstvenim proteinom, bez glutena hipoalergijskom hranom kao što je Hill's Feline d/d.

Liječenje proljeva ovisi o težini problema. Ako je Vaša mačka uglavnom u redu, problem će uvelike riješiti briga o načinu prehrane Vaše mačke u kojem slučaju mora biti strogo pod Vašom kontrolom kako ne bi pojela nešto sa strane što bi pogoršalo stanje. Svakako je potrebno nadoknaditi tekućinu izgubljenu proljevom u obliku posebne hrane za rehidraciju (Royal Canin Rehidrat instant) ili davanjem pripravaka poput Floryboost paste. Ako je dehidracija bila u većem stupnju potrebno je potražiti pomoć veterinara. Svakako je poželjno davati preparate poput paste Provita Recovery za mačke i mačiće - koja sadrži sojeve mliječnokiselinskih bakterija Lactobacillus acidophilus i Entercoccus faecium, osigurava brzo naseljavanje zdrave mikroflore probavnog sustava, te regulira kiselost. Sadrži vitamine A, D3, E i B-kompleks koji pomažu očuvati zdravlje kod stresnih stanja, te ubrzavaju oporavak kod bolesti. Vrlo brzo i efikasno pomaže kod proljeva izazvanih stresom, terapijama antibioticima, pokvarenom hranom, promjenom prehrane ili preosjetljivošću na sastojke hrane. Floryboost pasta - u svom sastavu sadržava posebni mineralni prah Montmorillonite (drevni vulkanski pepeo), elektrolite, dekstrozu, sorbitol, biljni ugljen i brašno rogača. Djeluje na način da vulkanski pepeo apsorbira agresivne agense i toksine, elektroliti uspostavljaju elektrolitsku ravnotežu, dekstroza nadoknađuje pomanjkanje energije. Dobro je ovu pastu davati u kombinaciji sa Immunoboost pastom koja je kolostrumom bogat, gotov hranidbeni dodatak za peroralnu primjenu u rekonvalescentnih, bolesnih i stresu izloženih životinja poboljšava opće tjelesno stanje mlade životinje.

Svakako obratite pažnju na kvalitetu hrane za mačiće, očistite je od crijevnih nametnika, te zaštitite preventivnim cijepljenjem protiv mačjih zaraznih bolesti kad se proljev zaustavi, a mačić oporavi.

Liječenje konjunktivitisa obuhvaća lokalnu terapiju mastima ili kapljicama za oči, lokalnu aplikaciju lijeka injekciono ispod konjunktive, te sistemska terapija injekcionom aplikacijom lijeka ili uzimanjem lijeka oralno (primjenjuje se u liječenju klamidioze). Za blaže slučajeve preporuča se upotreba Chloramphenicol 1% masti za oči, a nanosi se 3-4 puta na dan kroz barem 5 dana u spojničku vrećicu oba oka, tj. dok se simptomi upale na očima ne povuku.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr