Povratak

Proljev kod mačića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam mačića starog 7 mjeseci. Prije nekoliko dana dobio je proljev. Naglasila bih da još uvijek siše majčino mlijeko pa me zanima može li to biti uzrok proljeva i može li ga medicinski ugljen zaustaviti? Unaprijed hvala!
Ivana

O: Proljev (diarrhea) se najčešće javlja kao posljedica loše probave, a manifestira se rjeđom ili potpuno vodenom stolicom. Može biti simptom nekih zaraznih bolesti (bakterijske ili virusne), parazitarnih invazija, intolerancije ili alergijske reakcije na određenu vrstu namirnica.

Mlijeko mačaka koje doje ima nizak udio laktoze (mliječnog šećera). Za njegovo probavljanje zadužen je enzim laktaza, koji luči gušterača. U prvim tjednima života mačića produkcija laktaze je najviša, a prijelazom s majčinog mlijeka na krutu hranu postepeno gubi i zbog toga odrasle jedinke, u velikom broju slučajeva, ne mogu probavljati laktozu.

Intolerancija na hranu izaziva zakašnjelu reakciju koja se javlja nekoliko sati do više dana nakon konzumiranja određene vrste hrane. Jedan od znakova koji se javljaju u organizmu koji ne probavlja određenu hranu ili njene sastojke je proljev, odnosno promjene u pražnjenju crijeva.

Budući se radi o mačiću, a niste mi naveli je li očišćen od crijevnih parazita i cijepljen protiv mačjih bolesti, moguće je da se proljev pojavio kao posljedica jednog od ta dva moguća uzroka, međutim, bez konkretnog kliničkog pregleda nemoguće mi je postaviti odgovarajuću dijagnozu.

Iz tog bih Vam razloga savjetovala da Vašeg mačića stavite na neku od hrana iz medicinskog programa, namijenjenih za gastrointestinalne poremetnje (Royal canin "Intestinal"; Hill's "i/d"; Eukanuba "Intestinal").

Ukoliko se medicinskom hranom ne riješi problem, znači da se ipak radi o ozbiljnijem uzroku (zarazna bolest ili paraziti), pa ne bi bilo na odmet da mačića odvedete na pregled kod veterinara.

Medicinski je ugljen nespecifični intestinalni adsorbens. Djelatno adsorbira velik broj organskih i anorganskih otrova, boja, mikroorganizme i njihove toksine te mnoge lijekove. On se ne resorbira i ne metabolizira, te je za mesojede potpuno neškodljiv i primjenjen u propisanim količinama ne uzrokuje nuspojave.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr