Povratak

Promjene na bradavici mačke / Lažno sisanje mačića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam macu, stara je 3 i pol mjeseca, ženka je. Jedna od bradavica joj je jako čudna, suha je i smeđkasto crne boje, ostale su normalne i roze. Je li to normalno? Trebam li joj to mazati čime? Našeg veterinara trenutačno nema, nije u gradu, što da radim? Manuela

O: Mliječnu žlijezdu u mačaka mogu zahvatiti brojni patološki poremećaji.

O izraslinama na mliječnoj žlijezdi u mačaka pisala je kolegica Vlatka Erman, dr.vet.med. ovdje.

O upali mliječne žlijezde pisala je Davorka Balantin, dr.vet.med. ovdje.

S obzirom na dob Vaše mace, mala je vjerojatnost da se radi o nekom gore navedenom poremećaju koje naizbježno zahtijeva hitnu dijagnostiku i terapiju.

Promjene koje ste opisali na bradavici mogu biti ponajprije posljedica lažnog sisanja. Naime, stalna mehanička iritacija nježne kože na bradavici mogla je dovesti do opisanih promjena.

Zadebljala koža nastaje kao rezultat stvaranja novih slojeva epitela kože (koža je građena od nekoliko slojeva stanica, a epitel je površinski dio), čime se dobiva osjećaj grube, ispucale i suhe kože. Takvi novi slojevi epitela najčešće su tamnije pigmentirani nego koža okoline.

Ukoliko je koža na bradavici oštećena, kako ne bi došlo do širenja procesa, promijenjenu bradavicu možete mazati Cink-vitaminskom masti, koja sudjeluje u metabolizmu stanica kože i omogućuje njihovo obnavljanje. Cink-vitaminsku mast možete pronaći u ljekarnama Pet centra.

Lažno sisanje je posljedica ranog odvajanja od majke. Za ispravan društveni razvoj potrebno je omogućiti mačićima sisanje do 10. ili 12. tjedna. Ova navika kod mačaka nije rijetka pojava i nije ništa nenormalno, a rješava se jedino odrastanjem mačke, kada im se gubi potreba za sisanjem.

No, treba spomenuti i mogućnost bakterijske ili parazitarne infekcije (najčešće invazija buhama) te nakupljene prljavštine na bradavici.

Kako ste spomenuli da je Vaš veterinar odsutan, savjetovala bih Vam da najprije običnom toplom vodom namočite meku krpicu ili vatu te prebrišite i očistite promijenjenu bradavicu. Ukoliko primijetite da je bolna, zacrvenjena, natečena, povećana ili promijenjene konzistencije, trebali biste s macom posjetiti veterinarsku ambulantu (vjerojatno netko mijenja Vašag veterinara). A ako je sa kožom bradavice sve u redu i nema nikakvim promjena na njoj, najvjerojatnije se radi o drugoj pigmentaciji kože u odnosu na ostale bradavice.

Za svaki slučaj, kada se Vaš veterinar vrati, odvedite macu u ambulantu, kako bi veterinar pregledao bradavicu i procijenio ne radi li se o ozbiljnijem poremećaju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr