Povratak

Promjene na koži i dlaci mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imamo bijelu macu, stara je 6 godina. U zadnje vrijeme smo primjetili da od repa pa prema glavi, negdje do vrata ima jako masnu kožu (dlaku). Okupali smo ju prije tri tjedna i sve je bilo dobro jedno vrijeme, ali sad je sve po starom. Kad se dlaka razmakne, ispod je smeđkasto i kao da ima neke male crne točkice, a sad se to vidi i bez micanja dlake. Buhe znamo da nisu jer je stalno unutra i nije u dodiru sa drugim životinjama. Hranimo ju Hill's- om (Sensitive Stomach, Sensitive Skin, Oral Care i Indoor Cat), inače ima dosta osjetljiv želudac pa nas zanima da li bi to možda moglo biti povezano s tim? Ili da možda promijenimo hranu?
Puno vam hvala! Rahela

O: Dlaka i koža mačaka ogledalo su njihova zdravlja. Pravilno hranjene, zdrave jedinke imaju glatku, meku kožu i sjajnu dlaku pune strukture.

Brojni su faktori koji dovode do promjena na koži i dlaci životinja. Jedan od njih je i svrbež, koji je vrlo često posljedica invazije vanjskim parazitima. Mačja buha (Ctenocephalus cati) specifična je za ovu vrstu životinja, ali na njoj se mogu naći i čovječja buha (Pulex irritans), te pseća buha (Ctenocephalus canis).  Neovisno o tome izlazi li mačka van kuće ili stana ili je isključivo u zatvorenom prostoru moguća je invazija ovim parazitom prijenosom jajašaca (jedan od razvojnih oblika buha) na obući i odjeći te se, stoga, preporučuje povremena (3-4 puta godišnje) preventiva sredstvima protiv vanjskih parazita (ampule Frontline, Advantage, Advocate, sprej Frontline ili antiparazitne ogrlice).

Zatim, prehrana se često spominje kao jedan od uzroka kod promjene stanja kože i dlake. Vitamini i minerali esencijalni su za razvitak i održavanje zdrave kože i dlačnog pokrivača. Najbolji je način osiguravanja svih potrebnih hranjivih tvari kroz kvalitetnu i kompletnu prehranu no može se pomoći i dodacima prehrani. Nedostatak proteina te esencijalnih masnih kiselina (linolenska i arahidonska kiselina) dovodi do suhe dlake bez sjaja, gubitka dlake, masne kože te sklonosti ka kožnim infekcijama. Sumnju na nedostatak nekih od navedenih tvari najbolje je potvrditi pregledom kod veterinara te nalazom krvi kako bi se ciljano preporučio odgovarajući dodatak prehrani ili posebno formulirana medicinska hrana.

Niste naveli podatak je li mačka kastrirana ili sterilizirana, jer se može raditi i o hormonalnom poremećaju. Ekzematične dermatoze javljaju se najčešće u mesojeda, a u vezi su s poremećenom funkcijom jajnika i štitne žlijezde. Treba spomenuti i šećernu bolest kao jednog od uzroka promjena na koži i dlaci. Međutim, za postavljanje takve dijagnoze također je potrebno obaviti određene pretrage u veterinarskoj ambulanti.

S poremećenom funkcijom štitnjače usko se povezuje i seboreja iako je u mačaka vrlo rijetka pojava. Seboreja se može javiti u dva oblika: suhi i masni a kao posljedica abnormalnog lučenja lojnih žlijezda. Kod suhe seboreje uočava se iznimno suha koža, posuta ljuskicama, sa krznom bez sjaja te suhom dlakom dok masnu seboreju karakterizira masna koža često sa krasticama, žućkasto smeđim ljuskicama i ranketljivog (užeglog) mirisa. Često je prisutan i umjereni svrbež na zahvaćenim mjestima. Kako se seboreja može javiti kao samostalna bolest ali i kao simptom neke druge bolesti, potrebno je istu potvrditi pregledom u veterinarskoj ambulanti.

Treba spomenuti i bakterijske upale kože koje se dijele u nekoliko kategorija a u ovisnosti koji je sloj kože zahvaćen, etiologiji te da li su primarne ili sekundarne naravi. Bakterijske piodermije ograničene na epidermis i folikul dlake su površinske dok su piodermije koje zahvaćaju dermis, duboki dermis ili uzrokuju furunkuloze duboke piodermije. Većina piodermija su površinske i sekundarne različitim stanjima a najčešća je alergija (alergija na buhe, atopija, alergija na hranu), zatim, unutrašnje bolesti (naročito endokrinopatije kao što je hipotireoidizam ili hiperadrenokorticizam), seboroična stanja (uključujući i bolesti folikularnih i lojnih žlijezda), i dr. Klinički se manifestiraju u ovisnosti koji je sloj kože zahvaćen, a uočava se sljedeće: najčešća mjesta zahvaćenih promjenom su duž gornjeg dijela leđa i slabinske kralježnice te prednji ekstremiteti, eritematozna koža posuta krasticama, a u najtežim slučajevima, izlazak gnoja na površinu kože, ispadanje dlake, ulceracije i otečenja. Svrbež može pratiti ova stanja. Bakterijske pioderme su najčešće uzrokovane bakterijom Staphylococcus intermedius. Primarna piodermija se javlja u inače zdrave mačke bez nekih vidljivih predisponirajućih uzroka, u potpunosti je izlječiva uz adekvatnu antibiotsku terapiju.

Bez pregleda kože i dlačnog pokrova nemoguće je točno utvrditi što je uzrokom promjena na koži i dlaci Vaše mačke. Kao što u navedenome stoji, simptomi su vrlo slični kod različitih kožnih bolesti i promjena tako da Vam savjetujem da posjetite svojeg veterinara koji će na osnovu pregleda diferencirati poremećaj te Vam preporučiti adekvatnu terapiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr