Povratak

Promjene na rubu usana mačka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Moj mačak je star 7 mjeseci i prvi put u njegovom životu su se pojavile neke promjene na rubu usana. Meni izgledaju kao crne fleke koje se sjaje i nisu debele nego baš idu uz rub usana. Sam od sebe nije neki izjelica, najviše jede krekere a ponekad poželi paštete i hranu iz konzerve. Međutim, sada mi jede još manje ali mi se ništa ne žali (iskreno, ako ga nešto boli ili želi nešto drugo da jede on nađe način da to saopći). Uporedo sa tim flekama ispod lijevog oka mu se pojavila neka promjena, kao da je tu koža suha, malo se peruta i ta promjena se proširila i iznad oka. Ne češe se, nije nervozan ali ja primjetim da ta pojava nije normalna. Imam osjećaj da će tu izgubiti dlaku.

Kada dodirnem to područje ono je tvrdo, isto kao kada se rana osuši pa ostane ona tvrda zgrušana krv. Obzirom da mu je dlaka tu crna, ta promjena je sive boje. Kada želim to područje da pogledam on kao da jedva čeka da to vidim pa mi sam pokazuje. Ponavljam, ne izgleda mi bolestan, možda jede manje jer ga to oko usta boli ali ja ne znam što je to kao ni promjena na oku. Šta bi moglo biti mom Elvisu i kako se liječi?
Unaprijed zahvalni, Lejla i Elvis

O: Promjene na koži u mačaka mogu biti uzrokovane s više faktora: alergije, bakterijske infekcije, gljivične infekcije, infekcije kvasnicama, parazitima kože, autoimunih bolesti, greškama u prehrani (nedostatak biotina ili nezasićenih masnih kiselina), hormonalnom neravnotežom ili iz nepoznatih uzroka.

Opisane promjene na usnama Vaše mačke neki smatraju da ne predstavljaju problem za zdravlje mačke ako tijekom vremena ostanu nepromijenjene. No, ako se takve promjene pojave pa s vremenom nestanu, pa opet pojave, ovako nešto može upućivati na tumorozne promjene kože, kao i u slučaju da mrlje izgledaju kao krasta ili rana koja ne zaraštava.

No, uz promjene opisane i u području oko očiju, može se postaviti sumnja na neku od zaraznih bolesti kože, mikrosporoza (gljivična infekcija) i demodikoza (parazitarna). Obje bolesti samo se ponekad očituju svrbežom. Gljivica se dokazuje kulturom dlake sa promijenjenih mjesta, dok demodikoza biopsijom kože, no ponekad je potrebno uzeti uzorke nekoliko puta za dokaz mikroorganizma.

Neke mačke boluju i od kompleksa eozinofilnog granuloma koji je vrlo nalik mačjim aknama, a mogu se razlikovati biopsijom kože. Kompleks može biti uzrokovan alergijama ili preosjetljivosti na ugriz buhe.

Također traba spomenuti i kako mačke svijetle dlake ili one žute ponekad obole od promjena pigmenta koje liče na male crne mrlje, a ovo stanje se naziva "lentigo simplex". Tipično je, a naročito za mačke narančaste boje, da im se pojave ovakve pjege na usnama. Sa starenjem se povećava broj i veličina ovih pjega. Ovo stanje nije opasno i ne zahtijeva liječenje.

Samo pregledom ove mrlje pigmenta moći će se razlučiti od gljivičnog oboljenja, kontaktnih alergija, alergija na hranu, infekcija kvasnicama ili kožnim parazitima (demodex) stoga Vam preporučujem posjet veterinaru, te pregled kože i dlake kako bi se isključila sumnja na gljivicu Microsporum canis (zoonoza - dakle može se prenijeti na čovjeka).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr