Povratak

Rana i zaraštavanje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Imam mladog mačka koji boravi i u kući i na polju. Nekad ode i bude odsutan po tri dana. Tako i ovaj put. Primijetila sam da mu kaplje neka providna tečnost pozadi i vidjela sam da ima rupu na početku repa sa strane, iz koje cure ta tečnost. Rupa je mala promjera možda 0.5 cm. Nema krvi već samo puno te limfe. Moguće je da je nešto ugrizlo. Kako da mu pomognem da mu to zaraste? Postoji li neka antibakterijska mast? Oko rane je i krzno malo ogoljeno. Da li da mu stavljam zavoj? Aida


O: Vaš mačak vjerojatno ima ranu čije porijeklo može biti trauma različite vrste, a moguće je i da se radi o ugriznoj rani, što nije rijetko kod mačaka. Ugrizne rane imaju malo drugačiji tretman i o tome možete više pročitati ovdje.

Što se tiče ostalih vrsta rana, one mogu biti mehaničke, termičke, kemijske, električne, bakterijske, radijacijske itd.

Prema izgledu i oštećenju tkiva rane se dijele na otvorene i zatvorene. Svaka rana je primarno inficirana, a opći (gubitak krvi, pad opće otpornosti, iscrpljenost ...) i lokalni (količina zdrobljenog i nekrotičnog tkiva, hematomi, poremećaj cirkulacije ...) utjecaji pomažu pojavi infekcije.

Zaraštavanje rane je individualne prirode - kvalitetnije je u mladih životinja, dobro držanih životinja te u onih koje su u dobroj kondiciji a kako će ona zarasti ovisi o mnogim uvjetima: o točnoj adaptaciji rubova rane, o infekciji, prisutnosti stranih tijela... Proces zaraštavanja se odvija ili reparacijom (zamjenom ožiljkastim tkivom) ili regeneracijom (stvaranje istog odgovrajućeg tkiva na mjestu rane). Koža i sluznica imaju veliku moć regeneracije epitelizacijom.

Procesi zaraštavanja počinju vrlo brzo nakon nastanka rane, a zadaća im je ukloniti uništene stanice, strana tijela te spojiti ranu novim tkivom. Drugi, treći dan nakon sanacije, rana počinje zaraštavati i svrbjeti pa u tom periodu treba posebno pripaziti na životinju, odnosno dobrom zaštitom maksimalno spriječiti mogućnost grickanja, grebanja i lizanja rane. Naime, mačke su vrlo temperamentne životinje i teško ih je obuzdati u nečemu što su naumile. Kako ne razumiju važnost mirovanja, najčešće svojom tvrdoglavošću iziritiraju ranu, a mogu napraviti i ozbiljniju štetu pa je potrebna i intervencija veterinara. No pristup svakoj životinji je individualan i sam vlasnik će najbolje procijeniti kako će njegov ljubimac najlakše podnijeti taj period mirovanja. Zaštita rane postiže se ovisno o lokalizaciji rane sa zaštitnim ovratnikom i/ili povojem. Ako je rana manja možemo je zaštititi čvršćim flasterom, a kod većih možemo koristiti sterilnu gazu, povoj i zaštitnu mrežicu.

Kako bi se spriječila sekundarna infekcija rane najprije treba oštećeno mjesto na koži očistiti i isprati. Ovo možete načiniti običnom vodom ili bolje foziološkom otopinom, pod mlazom (npr. špricom). Mjesto možete posušiti sterilnom kompresom a nakon toga nanijeti neki od antiseptika (Rivanol, Betadin,...) 1-2 puta dnevno. Za brže zaraštavanje rana, nakon čišćenja možete nanijeti cink-vitaminsku mast ili Cothivet sprej. U Pet centrima možete nabaviti oba navedena preparata.


Cink vitaminska mast sadrži cink oksid i riblje ulje. Riblje ulje sadrži vitamin A koji je vitamin zaštite epitela, a cink oksid adstrigentno djeluje. I riblje ulje i cink oksid su ugrađeni u masnu podlogu koja dobro prijanja na oštećenu kožu i sluznice štiteći ih od vanjskih utjecaja te pospješujući sušenje i zacijeljivanje rana. Oboljela ili promijenjena mjesta na koži ili sluznici je potrebno premazivati 1 - 2 puta dnevno. Zatim, Cothivet sprej koji je cikatrizirajući antiseptik. Cothivet je na biljnoj bazi (sastoji se od tinkture Gotu kole, eteričnih ulja lavande, ružmarina, majčine dušice...) i nanosi se 3 - 4 puta dnevno.

Ako se stanje ne zakomplicira, rana bi trebala u potpunosti zarasti za oko 10-14 dana (koža bez vidljivih promjena na mjestu sadašnjeg oštećenja a tek neznatno svjetlije boje). U suprotnom ili ako ranije primijetite da dolazi do krvarenja ili gnojenja, odvedite macu kod veterinara.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr