Povratak

Rana na nozi mace

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam perzijskog mačka i primjetila sam da ima nekakvu ranu u pregibu lijeve prednje noge, rana je lagano krvava ali ne curi, što da radim? Nije mi jasno kako se ozlijedio, kućni je mačak i uopće ne izlazi van, rana je veličine malog nokta! Kako da ju sačuvam od infekcije?
Hvala, Danijela

O: O uzrocima rana i promjena na koži mačke pisala je kolegica dr. Mlinar-Gruja ovdje. Ozljede ili rane (lat. laesio) su skup općih i lokalnih oštećenja tkiva nastalih djelovanjem nekog štetnog agensa.

Prema uzroku zbog kojeg su nastale, ozljede dijelimo na: mehaničke, termičke, kemijske, električne, bakterijske, radijacijske.

Prema izgledu i oštećenju tkiva rane se dijele na otvorene i zatvorene. Svaka rana je primarno inficirana, a opći (gubitak krvi, pad opće otpornosti, iscrpljenost ...) i lokalni (količina zdrobljenog i nekrotičnog tkiva, hematomi, poremećaj cirkulacije ...) utjecaji pomažu pojavi infekcije.

Zaraštavanje rane je individualne prirode - kvalitetnije je u mladih životinja, dobro držanih životinja te u onih koje su u dobroj kondiciji a kako će ona zarasti ovisi o mnogim uvjetima: o točnoj adaptaciji rubova rane, o infekciji, prisutnosti stranih tijela.... Proces zaraštavanja se odvija ili reparacijom (zamjenom ožiljkastim tkivom) ili regeneracijom (stvaranje istog odgovrajućeg tkiva na mjestu rane). Koža i sluznica imaju veliku moć regeneracije epitelizacijom.

Procesi zaraštavanja počinju vrlo brzo nakon nastanka rane a zadaća im je ukloniti uništene stanice, strana tijela te spojiti ranu novim tkivom. Drugi, treći dan nakon sanacije, rana počinje zaraštavati i svrbjeti pa u tom periodu treba posebno pripaziti na životinju, odnosno dobrom zaštitom maksimalno spriječiti mogućnost grickanja, grebanja i lizanja rane. Naime, mačke su vrlo temperamentne životinje i teško ih je obuzdati u nečemu što su naumile. Kako ne razumiju važnost mirovanja, najčešće svojom tvrdoglavošću iziritiraju ranu, a mogu napraviti i ozbiljniju štetu pa je potrebna i intervencija veterinara. No pristup svakoj životinji je individualan i sam vlasnik će najbolje procijeniti kako će njegov ljubimac najlakše podnijeti taj period mirovanja. Zaštita rane postiže se ovisno o lokalizaciji rane sa zaštitnim ovratnikom i/ili povojem. Ako je rana manja možemo je zaštititi čvršćim flasterom, a kod većih možemo koristiti sterilnu gazu, povoj i zaštitnu mrežicu.

Kako bi se spriječila sekundarna infekcija rane najprije treba oštećeno mjesto na koži očistiti i isprati. Ovo možete načiniti običnom vodom ili bolje foziološkom otopinom, pod mlazom (npr. špricom). Mjesto možete posušiti sterilnom kompresom a nakon toga nanijeti neki od antiseptika (Rivanol, Betadin,...) 1-2 puta dnevno. Za brže zaraštavanje rana, nakon čišćenja možete nanijeti cink-vitaminsku mast ili Cothivet sprej. U Pet centrima možete nabaviti oba navedena preparata.

Cink vitaminska mast sadrži cink oksid i riblje ulje. Riblje ulje sadrži vitamin A koji je vitamin zaštite epitela, a cink oksid adstrigentno djeluje. I riblje ulje i cink oksid su ugrađeni u masnu podlogu koja dobro prijanja na oštećenu kožu i sluznice štiteći ih od vanjskih utjecaja te pospješujući sušenje i zacijeljivanje rana. Oboljela ili promijenjena mjesta na koži ili sluznici je potrebno premazivati 1 - 2 puta dnevno. Zatim, Cothivet sprej koji je cikatrizirajući antiseptik. Cothivet je na biljnoj bazi (sastoji se od tinkture Gotu kole, eteričnih ulja lavande, ružmarina, majčine dušice...) i nanosi se 3 - 4 puta dnevno.

Ako se stanje ne zakomplicira, rana bi trebala u potpunosti zarasti za oko 10-14 dana (koža bez vidljivih promjena na mjestu sadašnjeg oštećenja a tek neznatno svjetlije boje). U suprotnome, ili ako ranije primijetite da dolazi do krvarenja ili gnojenja, odvedite macu kod veterinara.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr