Povratak

Rana na oku mačića - rana rožnice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Marko Vincek, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Mačka nam se okotila prije 12 dana. Jedan mačić od njih 4 imao je ranu na nozi i sad je dobio ranu na oku, koja se otvara sve više. Ostali mačići su u redu, što da radimo? Antonija

O: Sudeći po svemu što ste mi naveli, mogu reći da je oštećeno oko, znači rožnica. Rožnica i bjeloočnica zajedno čine vanjski omotač očne jabučice. Za razliku od neprozirne bjeloočnice, rožnica je prozirna, u njoj nema krvnih žila i kroz nju se vide neke unutrašnje strukture oka, kao što su šarenica sa zjenicom, kroz koju se vidi i očna leća.

Za dobar vid je veoma važno da je rožnica zdrava i neoštećena, tj. ona mora biti vlažna i prozirna. Sama građa rožnice je veoma složena, a ona je zbog svog položaja jedan od dijelova oka koji je najizloženiji različitim vanjskim štetnim utjecajima, posebice raznim oblicima ozlijeda.

Shodno tome, svako oštećenje tkiva rožnice uzrokuje prekid kontinuiteta tkiva, što se u veterinarskoj medicini naziva ranom rožnice. Povreda rožnice može biti neperforativna (ukoliko ne zahvaća sve slojeve rožnice) ili perforativna (ukoliko su svi slojevi probijeni i defekt seže u unutrašnjost oka). Pri takvim ozlijedama oka u životinja je izražen strah od svjetla, a prisutno je i veoma obilno suzenje, pri čemu životinja pokazuje bolnost već i pri laičkom pregledu oka. Najčešće će i sam vlasnik primijetiti nastali defekt na rožnici, koji može biti različite veličine, oblika i izgleda površine. Tek se manje povrede rožnice ne mogu se uočiti prostim okom, već ih prilikom pregleda uočava veterinar putem jedne jednostavne dijagnostičke metode pri kojoj se u oko ukapava specijalna neškodljiva fluorescentna boja, što je redovita dijagnostička metoda pri pregledu rožnice, i tek tada i te povrede postaju vidljive ljudskom oku.

Nekoliko dana nakon nastanka povrede rožnice, u okolini oštećenja nastaje zamućenje rožnice, a u nju urastaju i krvne žile iz susjedne bjeloočnice. Perforativne rane rožnice su općenito prognostički nepovoljne jer pri tome dolazi i do gubitka očne vodice iz unutrašnjosti oka, a nerijetko kroz takve rane prolabira i dio šarenice. Ukoliko se odmah ne pristupi liječenju, na tim mjestima nastaju priraslice šarenice i rožnice, a veoma su česte i različite infekcije oka koje mogu zahvatiti i dublje dijelove oka, što često rezultira gubitkom oka. Dublje ozlijede rožnice zarastaju vezivnim (ožiljnim) tkivom i na tom mjestu rožnica zauvijek gubi svoju prozirnost. Ukoliko rana rožnice ne može zacijeliti, na tom se mjestu razvija defekt koji nazivamo čir rožnice. Liječenje defekata na rožnici može biti konzervativno, putem raznih masti, gelova i kapljica za oči, a ponekad je potreban i kirurški zahvat, posebice kod perforativnih svježih rana rožnice kroz koje prolabira i dio šarenice.

Znači, u svakom slučaju Vam savjetujem da posjetite Vašeg doktora veterinarske medicine koji ce pružati adekvatno liječenje Vašem mačiću.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr