Povratak

Rana na šapici koja ne zarasta

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imamo mačku staru tri godine, steriliziranu, koja isključivo boravi u kući. Prije nekoliko tjedana primjetili smo da mačka često liže capu na stražnjoj lijevoj nozi i ustanovili da ima dosta veliku gnojnu ranu kroz cijelo područje donjeg dijela šape (jastučićima). Rana nije utjecala na njezino ponašanje, i dalje je vesela i zaigrana. Naravno, posjetili smo veterinara. Odmah na prvu, nisu imali ideju od kud bi rana mogla biti, kao ni mi, jer mačka ne izlazi iz kuće. Ono sto su znali reći jest da je to rana faza rane, da smo pravovremeno došli, a da je mačka ranu iziritirala lizanjem. Poslani smo kući s okovratnikom i uputom da ranu ispiremo u mlakoj slanoj vodi 3X na dan po 10-ak minuta, nakon toga gel od aloe vere, pregled za par dana.

Međutim, iako smo učinili kako nam je rečeno rana je sljedeći dan izgledala mnogo gore. Vratili smo se veterinaru, mačku su stavili 5 dana na antibiotike, pregled svaki dan i nastavljanje ispiranja u slanoj vodi. Nakon 5 dana rana izgleda isto! U međuvremenu druga veterinarka, koja radi u suprutnoj smjeni, kaže da je rana super, da odlično zacjeljuje, da samo jednom na dan namažemo jodom. Stanje se po našem mišljenju ne mijenja, osim što mačka odbija hranu i vodu radi okovratnika, svojevrstan protest, i treba joj posvećivati puno više vremena da je se udobrovolji da jede, što i nije jednostavno jer svi ukućani imaju svojih obaveza, a trenutno stalno netko mora biti s njom. Nakon nekih desetak dana na pregledu kod veterinara zaključuju da rana ipak ne prolazi, te da mačka na rani ima sitne gnojne prišteve. Zamataju nogu i stavljaju je na terapiju kortikosteroidima i injekcijama za alergiju, navodno zbog alergije na hranu. Nama je to skroz blesavo, jer mačka oduvijek jede istu hranu, rana ne prolazi, troškovi liječenja rastu, a mačka je tužna radi okovratnika, nikako da se privikne, bez obzira što ga je već nosila nakon sterilizacije. Mačka ne doživljava previše ranu, kad joj skinemo okovratnik vesela je, igra se, skaće..itd... Što učiniti?
Unaprijed hvala, Željka

O: Ozljede ili rane (lat. laesio) su skup općih i lokalnih oštećenja tkiva nastalih djelovanjem nekog štetnog agensa. Prema uzroku zbog kojeg su nastale, ozljede dijelimo na: mehaničke, termičke, kemijske, električne, bakterijske, radijacijske. Prema izgledu i oštećenju tkiva rane se dijele na otvorene i zatvorene. Svaka rana je primarno inficirana, a opći (gubitak krvi, pad opće otpornosti, iscrpljenost ...) i lokalni (količina zdrobljenog i nekrotičnog tkiva, hematomi, poremećaj cirkulacije ...) utjecaji pomažu pojavi infekcije.

Zaraštavanje rane je individualne prirode - kvalitetnije je u mladih životinja, dobro držanih životinja te u onih koje su u dobroj kondiciji. Proces zaraštavanja se odvija ili reparacijom ili regeneracijom.

Regeneracija je stvaranje istog odgovarajućeg tkiva na mjestu rane, a reparacija je zamjena tkiva vezivnim, ožiljkastim tkivom. Poželjnija je regeneracija jer reparacijom nastaje ožiljkasto tkivo.

Koža i sluznica imaju veliku moć regeneracije epitelizacijom.

Procesi zaraštavanja počinju vrlo brzo nakon nastanka rane, a zadaća im je ukloniti uništene stanice, strana tijela te spojiti ranu novim tkivom.

Rane zaraštavaju na nekoliko načina: primarno (cikatrisatio per primam intentionem), sekundarno (cikatrisatio per secundam) i zaraštavanje pod krastom (cikatrisatio sub crustam). O mnogim uvjetima ovisi kako će rana zarasti: o točnoj adaptaciji rubova rane, o infekciji, prisutnosti stranih tijela...

Do komplikacija zaraštavanja rane kod Vaše mace moglo je doći iz nekoliko razloga: kontaktni dermatitis, koji može biti alergijski i nealergijski, s tim da se oba mogu javljati u akutnom i kroničnom obliku. Dermatitis može biti i posljedica bakterijske infekcije ili kombinacija alergije i bakterijske infekcije. Bakterijske infekcije mogu se očitovati kao površinska pioderma, duboka pioderma, impetigo. Endokrinološke bolesti također mogu biti praćene kožnim simptomima, kao i autoimune bolesti (lupus, pemphigus). Na kraju, spomenut ću i dermatitise na alimentarnoj osnovi, kao posljedica nedostatka nezasićenih masnih kiselina, disbalansa nekih minerala, nedostatka vitamina. Na površini kože mačke mogu biti vidljive i začepljene lojne žlijezde. One mogu biti sastavljene od staničnog detritusa ili samo tekućine (ponekad prsnu same od sebe, zacijele i više se ne pojave). Ostale postaju kronično iritirane i inficirane, te se moraju ukloniti. Sve navedeno može biti proces od kojeg je ishodila komplikacija stanja (stalni odgovor organizma na neki iritans pa rana nikako ne zaraštava).

Ukoliko se maca ne opterećuje ranom, svakako joj možete skinuti zaštitni ovratnik jer u tom slučaju za nošenje istog nema osobite potrebe.

Kako sumnjate u oporavljanje Vaše mace (za cijeljenje rane treba minimalno 10 dana, ako ne dođe do komplikacija) možete potražiti mišljenje drugog veterinara ili se obratiti na Klinike Veterinarskog fakulteta. Svakako sa sobom ponesite dosadašnju dokumentaciju (načinjene nalaze i poduzetu terapiju).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr