Povratak

Rana - uzrok, čišćenje i zaraštavanje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
elena-tijan1

 
Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Prije otprilike tjedan dana primjetila sam na šiji (2 prsta od šije prema repu) mačka zadebljenje koje je u početku bilo površine veličine kovanice od jedne kune. Mačka nije boljelo na dodir i dao je da mu se to normalno pogleda. Star je oko 4 mjeseca i uredno je cijepljen. Sada, nakon 5-6 dana od kad mu se to pojavilo je površina znatno manja ali je ta ˝krastica˝ zadebljana i odljepljuje se od kože skupa sa dlakom. Mačak se još uvijek da dirat po tom području, također se ne češe po tom dijelu leđa. Ima normalan apetit i razigran je kao i prije te pojave. U prilogu šaljem dvije slike da bolje vidite o čemu se radi.

Hvala, lijep pozdrav!

Marija

O: Rana koju ste opisali i priložili nam fotografije mogla bi biti posljedica ugriza, odnosno borbe s drugim mačkom ili neke porezotine. Nakon ugriza najčešće se razvijaju apscesi (šupljine ispunjene gnojnim sadržajem) jer u ranu dospiju bakterije iz usne šupljine koje onda dovode do nastanka infekcije.

ko se apsces ne otvori infekcija ostaje unutar organizma i uzrokuje povišenu tjelesnu temperaturu, gubitak apetita i depresiju. Mjesto na kojemu nastaje apsces je obično otečeno, crveno i bolno. Ako se apsces ipak otvori, onda iz njega najčešće izlazi prljavi iscjedak vrlo neugodnog mirisa.

U svakom je slučaju, nastalu ranu najprije potrebno očistiti običnom vodom, a zatim isprati antiseptikom (rivanol, betadin) jednom do dva puta dnevno. Nakon toga preporučam ranu našpricati Geokorton ili Cothivet sprejem ili namazati Cink vitaminskom mašću ili Flogoderm mašću. Navedene preparate možete nabaviti u svim ljekarnama Pet centra.

U slučaju da kroz nekoliko dana ne bude nikakvog poboljšanja, odnosno da rana ne zacijeli biti će ipak potrebno zatražiti pomoć veterinara.

Nešto više o zaraštavanju rana možete pročitati i u odgovorima mojih kolega Rana i zaraštavanje te Ugrizna rana na repu mačka / Lizanje i zaraštavanje rane.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr