Povratak

Rezanje kandži

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam muškog mačka starog oko godinu dana. Kastriran je i potpuno zdrav, ali i izrazito zaigran i nestašan. Kako živimo u stanu, ne puštam ga van, pa mi u žaru igre često napravi štetu. Najviše se to odnosi na drapanje kandžama po mekanim materijalima kao što su dvosjed, pluto na zidu, tepih itd... Kupila sam mu grebalicu ali je uopće ne doživljava. Postavila sam mu i kartonsku kutiju na kojoj povremeno oštri kandže, te jednu ploču od pluta za oštrenje. Znam da je to njegova potreba i pokušavam ga naučiti da to ne radi posvuda. Međutim, uskoro se selim u stan koji nije moj i bojim se da će napraviti štetu, pa razmišljam da mu kod veterinara odrežem ili skratim kandžice. Zanima me da li će ga to boljeti?

Da li će kandžice rasti i dalje? Da li će i dalje imati potrebu grepsti i da li će to na bilo koji način poremetiti njegov svakodnevni ritam i ponašanje? Molim vas i kratki opis postupka.
Hvala vam unaprijed, Jelena

O: Pandže (nokti) mačaka rastu iz zadnjeg članka prsta, a učvršćene su tetivama. One predstavljaju modificiranu kožu. Vanjski se sloj sastoji od čvrste bjelančevine (keratin) koji štiti unutarnji dermis ili živi, osjetljivi dio ispod keratina. Mačke voljno ispružaju pandže kontrakcijom mišića. Mačke u kretanju radi zaštite imaju uvučene pandže.

Pandže mačkama služe za penjanje, hvatanje plijena i držanje, ali i za grebanje, čime mačke ostavljaju teritorijalne oznake. Isto kao što svoje krzno održavaju čistim i urednim ližući se, tako i grebanjem oštre pandže kako bi ih održavale što oštrijim. Vrhovi noktiju se mogu podrezivati kliještima i oblikovati turpijicom kako bi bili kraći i zaobljeni. Podrezivanje noktiju često može imati i upravo suprotan efekt. Vrlo često mačake pojačano "turpijaju" skraćene nokte, ne bi li ih dovele u zadovoljavajuće stanje.

Režite samo oštre vrhove nokta kako ne biste ozlijedili živi dio koji može jače krvariti, a i prolabirati izvan zaštitnog sloja. Rezanje pandži je jednostavnije u onih životinja čiji rožnati sloj nije pigmentiran. U njih se jasno vidi ružičasti dio koji se u obliku trokuta različito duboko proteže prema vrhu.

Podrezivanje noktiju ne bi za mačku trebalo biti neugodno iskustvo, te stoga prvo u miru pregledajte šapice Vašeg mačka. Procijenite koliko ćete potkraćivati nokat. Bilo bi dobro da Vam pri podrezivanju pomogne još jedna odrasla osoba. Mačka bi za svaki slučaj trebali lagano zamotati u ručnik, a osoba koja Vam pomaže izvući će i fiksirati po jednu nogu kako je mačak nebi naglo povukao. Cijelo vrijeme pričajte životinji i mazite je, a ako postane nestrpljiva pustite je da prošeće. Cijeli postupak treba ponoviti polako i s puno strpljenja, pa makar uspijete potkratiti pandže samo jedne šapice. Sljedeći dan krenite ponovo. Kada mačak jednom prihvati ovaj način uređivanja, kasnije nećete imati problema jer će biti miran i opušten.

Prostor na kojem se mačak igra i grebalicu na kojoj želite da izoštri pandže možete pošpricati privlačnom tekućinom čiji je osnovni sastojak mačja metvica. U ponudi Pet centra su : "Kitty minzie" (Karlie), "Spiel" (Gimpet) i "Play" (Beaphar).

Za zaštitu namještaja koristit će sprejevi odbojnog mirisa na bazi eteričnih ulja. U našoj ponudi je više različitih pripravaka(proizvođači su: Gimpet, Catec, Friskies i Beaphar).

Kako će preseljenje u novi stan unijeti velike promjene u način života mačka, budite vrlo pažljivi i prvih nekoliko dana ga ne ostavljajte bez nadzora.

O problemima vezanim uz grebanje mačaka pisala je i kolegica dr. Rumiha. Vjerujem da ćete u tom tekstu naći podatke koji će Vam biti od pomoći. 

http://www.pet-centar.hr/content/view/1195/70/

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr