Povratak

Šamponi protiv gljivica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Poštovani, tretiram macu koja je bolesna od gljivica, a kod nas nema ništa osim Mycoseba od šampona na bazi antimikotika. Molim Vas da mi pomognete jer je ovaj šampon prilično neefikasan. Što od takvih šampona ima kod Vas i kako bih mogla doći do tih preparata? Da li postoji neka varijanta šampona koji mogu napraviti? Čitala sam na internetu za LIME SULFUR supstancu na bazi kreča i sumpora koja se koristi za spravljanje šampona protiv gljivica ili da li postoji nešto za humanu upotrebu na bazi sumpora?
Hvala,
Suzana.

O: U antimikotike se ubrajaju: grizeofulvin, nistatin, amfotericin B, imidazoli, triazoli (ketokonazol, mikonazol, flukonazol, itrakonazol, klotrimazol...), pripravci joda itd.Ostali animikotici su: monosulfiram, preparati joda, bakrov sulfat, terbinafin (Lamisil), salicilna kiselina.

Mycoseb je antimikotik širokog spektra, derivat imidazola. Njegov spektar djelovanja obuhvaća dermatofite (Microsporum spp., Trichophyton spp., Epidermophyton spp.), kvasnice (Candida, Cryptococcus, Pityriosporum), dimorfne gljivice (Histoplasma capsulatum, Coccidioides, Paracoccidioides) i mnoge druge gljivice. Nakon lokalne aplikacije ne resorbira se, pa zato nema sistemski učinak. Liječenje dermatofitoza traje 2-6 tjedana.

Antimikotici za humanu upotrebu su: dermatici - antimikotici za lokalnu primjenu - derivati imidazola i triazola: ekonazol (Ecalin), izokonazol + diflukortolon (Travocort), ketokonazol (Oronazol), klotrimazol (Canesten, Plimycol, Canifug, Imazol), mikonazol (Daktarin, Rojazol), klotrimazol + heksamin (Imazol Plus), ostali antimikotici za lokalnu primjenu: terbinafin (Lamisil, Verbinaf) Antimikotici za sustavnu primjenu: terbinafin (Lamisil).

Katokonazol - djeluje na dermatofite (Microsporum spp., Trichophyton spp., Epidermophyton spp.), kvasnice (Candida, Cryptococcus, Torulopsis, Pityrosporum), dimorfne gljivice (Histoplasma capsulatum, Coccidioides, Paracoccidioides) i eumicete. Dolazi u obliku krema, šampona ili tableta.

Terbinafin - djeluje na dermatifote Trichophyton (npr. Trichophyton rubrum, Trichophyton mentagrophytes, Trichophyton verrucosum, Trichophyton tonsurans, Trichophyton violaceum, Microsporum (npr. Microsporum canis), Epidermophyton floccosum, te kvasnice roda Candida i Pityrosporum. Registrirani u RH za 2006 su: Lamisil (NOVARTIS), Verbinaf (PLIVA).

U veterini se upotrebljava Zoniton EC 10% otopina kojoj je djelatna tvar enilkonazol. Antimikotik je širokog spektra, a na njega su osjetljive mnoge patogene gljivice: Microsporum spp., Trichophyton spp., Aspergillus spp., Penicillium spp., Sporothrix spp., Saprolegnia spp., te Botrytis cinereas i Fusarium culmorum. Manje su osjetljive vrste Candida, Cryptococcus i bakterije. Antimikotsko, fungistatsko, fungicidno i sporocidno djelovanje enilkonazola temelji se na kočenju biosinteze ergosterola u staničnoj membrani plijesni i gljivica. Liječenje traje najmanje 2 tjedna.

Lime sulfur mješavina je kalcijeva-hidroksida (vapno) i sumpora. Najviše se upotrebljava u zaštiti biljaka od gljivica, bakterija i insekata. Vjeruje se kako je ona najranije upotrebljavana sintetička kemikalija kao pesticid, a koristi se od 1840. u Francuskoj. Razrijeđena otopina kalcijeva-hidroksida i sumpora (od 1:16 do 1:32) također se upotrebljava kod kućnih ljubimaca za tretiranje gljivičnih oboljenja. Treba imati na umu kako je nerazrijeđena otopina nagrizajuća za kožu i može uzrokovati ozbiljna oštećenja kože. U spravljanju mješavine za lokalno tretiranje u životinja koristi se 23% otopine kalcijeva-hidroksida i sumpora i običnog šampona. Potrebno je staviti 0,03 litre otopine kalcijeva-hidroksida i sumpora, 0,15 litre šampona i 0,06 litre vode. Prvo je potrebno vodom razrijediti šampon, a zatim dodati 23%-tnu otopinu kalcijeva-hidroksida i sumpora i dobro promiješati. Mješavina je svijetlo žute boje. Nakon jednog kupanja, isto se ponavlja nakon 5 dana, zatim opet nakon 5 dana. Mačka se mora kupati svakih 10-14 dana, tj. sve dok se koža ne izliječi.

Sumpor se samostalno ne nalazi ni u jednom preparatu za humanu upotrebu, može ga se naći u posebnim medicinskim sapunima, ali se koriste samo kao pomoćna sredstva u terapiji dermatoza. Djeluje keratolitički. Također, sumpor (5-10%-tni) se dodaje kao antimikotik u posipe za lokalnu upotrebu, te u podloge za masti.

Svi navedeni lijekovi izdaju se uz liječnički ili veterinarski recept.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr