Povratak

Šepanje i poteškoće sa šapama mladog mačka / Rahitis i D vitamin

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Molim Vas savjet vezano uz moju macu - Tigra... Naime, imam mušku macu staru 8 mjeseci  koju sam dobila kad je imao 2 mjeseca. Međutim, kako su mjeseci prolazili primijetili smo da mačak ne raste, odnosno da su mu prednje šapice stalno iste veličine, na njima ima zadebljane zglobove dok sa zadnjim šapama trči kao zec, a osim toga ima problema sa uvlačenjem noktiju (često mu zapnu na grebalici ili tepihu i ne može ih osloboditi). Mačke iz istog legla duplo su veće od njega (on izgleda kao pasmina munchkin, mačke koje imaju male noge). Mi, naravno, nemamo problema s time što je on malen, no primijetili smo da je unatrag 3 tjedna počeo šepati na desnu nogu. Inače je vrlo zaigran i mazni kućni mačak koji iako ne spava vani i ne boravi izvan kuće toliko kao druge vanjske mačke, izlazi van i uživa na zraku i suncu. Također, mačak je prije 2 tjedna kastriran i prema riječima veterinara, boluje od rahitisa zbog slabog izlaganja suncu i nedovoljne aktivnosti (što prema našem mišljenju nema smisla jer mačak očito od rođenja ima problem sa zglobovima). Preporuka veterinara bila je suha hrana s dodacima vitamina D te kapi D3. Međutim, naš svojevoljni mačak od početka odbija suhu hranu (koju smo pokušali miješati sa mokrom hranom, samljeti, te rastopiti u mlijeku) dok se kapi

izdaju samo na recept. Najviše voli mokru hranu iz DM-a i Lidla. Zato me zanima postoji li neki drugi način da mačak dobije vitamin D i kalcij te hoće li mu to pomoći kod oporavka zglobova i prestanka šepanja? Također pretpostavljam da ga boli ta noga kojom šepa pa me zanima kako mogu ublažiti bolove te hoće li se ta bol pojačati i širiti na druge noge? Postoji li osim vitamina još koji drugi način za navedeni problem? Unaprijed hvala! Maja i Tigar

O: Vitamin D ima funkciju održavanja koncentracije kalcija i fosfora u plazmi stalnom te utječe na pravilnu mineralizaciju i demineralizaciju kostiju i pomaže u održavanju normalne mišićne i živčane funkcije. On je neophodan za pravilno formiranje i rast kostiju. U normalnim okolnostima vitamin D3 apsorbira se u crijevima pomoću masti. Kada se poremeti koncentracija kalcija u krvi, kalcij se "izvlači" iz kostiju kako bi se održala njegova ravnoteža u krvi. Na taj način dolazi do oštećenja kostiju i njihova omekšavanja što se u mačića očituje kao rahitis, nepravilnosti u razvoju skeleta, ataksija, gubitak apetita. Relativno se često javlja u mladih mačića u rastu između 4 i 12 tjedana starosti.

Postoje dva izvora iz kojih mačke mogu osigurati dostatnu količinu vitamina D. Prvi izvor se nalazi u činjenici da se aktivni oblik vitamina D može dobiti konverzijom prekursora prisutnih u vanjskom dijelu kožnog omotača ( prilikom izlaganja suncu i UV zrakama). Prekursori vitamina D trebaju ultravioletne zrake kako bi se pretvorili u aktivni oblik. Drugi izvor je hrana, u velikim količinama sadrži ga riblje ulje, riba kao što je tuna ili sardina, žumanjak jajeta.

Vrlo je važno mladoj maci za razvoj koštanog sustava osigurati sve potrebne minerale i vitamine. Specifičnim hranjivim tvarima može se obogatiti prehrana mačića u razvoju pa su hrane poput Royal canin Kitten instinctive, Hill's Kitten pašteta, i komadići u umaku svakako neke od opcija koje preporučam u Vašem slučaju s obzirom da maca odbija jesti suhu hranu, a i posebno su obogaćene dodatkom vitamina D3 kako bi zadovoljile sve hranidbene potrebe jednog mačića za vitaminom koji je toliko važan za njihov zdrav rast i razvoj.

Rahitis se kod mačića manifestira deformiranom kralježnicom i iskrivljenim nogama. Opseg kliničke slike naravno ovisi o stupnju uznapredovalosti deformiteta. Prvi simptomi su šepanje pri skoku te u težim slučajevima nemogućnost hodanja i mijaukanje od boli. Mačići stoje sa karakterističnim stavom šapa. Često sjede i odbijaju se kretati. Kosti su mekane i lagano dolazi do frakture prilikom skakanja i to najčešće dugih kostiju, lopatice, zdjelice te kralježnice. U uznapredovalim slučajevima dolazi i do začepa i grčeva, ekscitacije, trzanja mišića i napada. Loša je vaskularizacija i mineralizacija kosti pa dolazi do bolnosti kostiju, gihta, otečenja.

Dijagnoza se postavlja na temelju kliničkih znakova i rentgenske snimke. Korekcija prehrane je primarna u liječenju. Dodaci prehrani sa kalcijevim glukonatom su dobar  izbor, a znakovi šepanja nestaju za 2-4 tjedna.  Potrebno je omogućiti izloženost sunčevom svjetlu ako je mačka stalno u zatvorenom, onemogućiti skakanje na i sa visokih položaja te osigurati mekani ležaj.

Svakako savjetujem da dodajete vitamin D (u obliku kapi ili tableta) po preporuci Vašeg veterinara ili ukoliko Vam je teško do njega doći, u našim dućanima potražite preparat Canina Petvital Arthro-tabs, tablete koje zbog svog sastava povoljno djeluju na izmjenu tvari u kostima. Kao potpora zadržavanju iona u tkivu povećavaju gipkost koštane mase i tetiva. Preparat se preporuča kod poremečaja u rastu (X i O noge), osigurava veću čvrstoću i elastičnost kosti i kralježnice, za ubrzavanje regeneracije kosti nakon lomova i kirurških zahvata, za jačanje zglobova, a sadrži Salix iz vrbine kore koji ujedno ublažava i bolove.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr