Povratak

Skraćivanje kandži

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivan Marić, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam malu macu oko 9 mjeseci i već dva mjeseca živi u stanu. Kupio sam joj razne igračke da se ima s čime igrati dok se ponovno ne vratim živjeti u kuću s vrtom i pustim je van. Sve joj je interesantno osim grebalice. Primijetio sam da su joj narasle duge kanđe na stražnjim nogama, pa sam ih probao sam podrezati. Dala mi je da joj malo podrežem dvije kandžice. No, nigdje ne mogu pronaći detaljniji opis kako rezati kanđe. Stoga bih Vas molio da mi malo preciznije opišete do kuda doseže živac i kako odrediti duljinu koja se podrezuje, a da je bezbolno za macu? Bio bih Vam jako zahvalan na savjetu da poštedim životinju odlasku kod veterinara zbog rezanja noktiju. Unaprijed zahvaljujem, Adrijan.

O: Grebanje je dio prirodnog ponašanja mačaka. Mačka pri tome oštri svoje kandže, a ujedno i obilježava svoj teritorij ostavljanjem znakova i mirisa iz žlijezda koje ima na šapama. Nokti kod mačaka, kao i kod ljudi kontinuirano rastu. Kod mačaka koje borave izvan kuće, kandže se više troše, dok kod nekih kućnih mačaka usprkos raznim podlogama za grebanje, nokti i dalje ostaju predugi i mogu stvarati probleme vlasniku i samoj životinji. S obzirom da je Vaša maca još mlada, vjerojatno će se njen nagon da grebe sve što stigne s vremenom usmjeriti samo na grebalicu. U tome Vam može pomoći neko od sredstava s mirisom privlačnim za mačke (catnip), koje će pažnju Vaše mačke usmjeriti na grebalicu. S vremenom, mačke također nauče da prilikom igre uvuku svoje kandže i da ne grebu vlasnika. Ukoliko je Vaš problem jedan od gore navedenih, dovoljno je mački samo odrezati vršak nokta, tek toliko da se otupi vrh kandže i šteta od grebanja će biti znatno manja. Grebanje je izuzetno bitan dio prirodnog ponašanja kojim se mačka između ostalog riješava stresa i nije dobro za mačku da joj se to onemogući. Potrebno je samo taj nagon usmjeriti na one površine na kojima neće stvarati problem za vlasnika.

Ukoliko je nokat jako velik može stvarati probleme mački prilikom hodanja ili kod izuzetno dugih noktiju može doći do urastanja u dojnji dio šape, te je tada potrebno nokte podrezati.

Prvo treba naglasiti da se pri rezanju moraju koristiti posebna kliješta za rezanje noktiju kod mačaka i pasa. Ukoliko to radite običnim škarama, može se desiti da zdrobite rubove odrezanog nokta. Mačke u pravilu ne vole da ih se dira po šapama pa je potrebno prije rezanja mačku naviknuti na dodir. Laganim pritiskom s obje strane prsta, mačka će otpustiti kandžu. Na dnevnom svjetlu, kroz sredinu kandže moguće je primjetiti ružićastu liniju koju nikako ne smijete prerezati jer su tu krvne žile. Ako prerežete krvnu žilu doći će do krvarenja i izazivanja boli kod mačke, zbog čega će svaki idući pokušaj skraćivanja noktiju biti puno teži.

Pažljivim blagim pristupom, u vrijeme kad je mačka opuštena i dozvoljava da joj dirate šape lagao odrežite višak nokta - nešto iznad završetka ružićaste linije. Ukoliko budete pažljivi, mačka će vidjeti da joj postupak nije bolan i udijeliti Vam svoje povjerenje za buduća podrezivanja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr