Povratak

Slomljena šapa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam samo jedno pitanje. Koliko dugo vremena (dana, mjeseci) treba da mački staroj 9 godina zacijeli slomljena šapa?
Hvala,
Andrea.

O: Prijelom kosti predstavlja ozljedu koja prekida kontinuitet kosti. Uzroci prijeloma su različiti, ali se mogu grupirati u dva osnovna - spontani i traumatski.  Spontani prijelom nastaje zbog povećane lomljivosti kostiju koja može biti posljedica različitih upalnih procesa, hormonalnih projena, te stvaranja novotvorevina.

Zaraštavanje kosti u ovim slučajevima zavisit će o navedenim uzrocima, te će ovisno o njihovoj sanaciji biti omogućeno zacjeljivanje kosti.

Traumatski prijelom nastaje, najčešće, kratkotrajnim djelovanjem snažne mehaničke sile.  Stres fraktura je lom kosti (obično malih kostiju) a posljedica je djelovanja ponavljanih i dugotrajnih vanjskih sila na kost. Prijelom može biti kompletan kad je puknuta kost cijelom širinom ili dužinom, te inkompletan kod kojeg postoje napukline. Prijelomi se razlikuju i prema obliku, broju (jednostruki, višestruki), prema djelovanju i vrsti sile, pomicanju ulomaka, mjestu i dr. Prijelom kosti često je povezan s različiti stupnjevima ozljeda mekih tkiva ili organa. Lokalne komplikacije koje usporuju zacjeljivanje mogu se javiti u vidu upale kosti, oštećenja krvnih žila i živaca, artroza, nepravilnih velikih kalusa ili psudoartroza. Rendgenska snimka je glavna dijagnostička pretraga.

Građa i sastav kosti nisu uvijek isti. Omjer organskog i neorganskog dijela kostiju mijenja se tijekom života. Organskog je djela kosti najviše u mladih jedinki, te prijelomi u njih brže zacjeljuju. U starijoj se dobi smanjuje organski i anorganski dio koštanog tkiva, te nastaje gubitak koštane mase.

Osnovna načela liječenja prijeloma su anatomska repozicija i potpuna imobilizacija ulomaka. To se postiže tzv. konzervativnim liječenjem (fiksacijski povoj) ili operativnim spajanjem prelomljene kosti (osteosintezom). Vezivne stanice iz periosta umnožavaju se i oko mjesta loma stvaraju omotač koštane tvari. On okoštava i drži ulomke. Nakon toga se preoblikuje i zamjenjuje koštanim tkivom. U mačaka gotovo svi prijelomi dobro zarastaju (osim kralježnice), a sam proces cijeljenja traje 3-4 tjedna.

Životinji bi trebalo osigurati lakoprobavljivu, visokovrijednu prehranu (superpremium, premium ili medicinski program za rekonvalescente) koja će osnovnim sirovinama i sadržajem vitamina i minerala pokriti dodatne potrebe organizma u fazi oporavka.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr