Povratak

Streptokoki i prevencija zdravlja obitelji

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Mojoj 10-eto godišnjoj nećakinji je dijagnosticirana upala izazvana bakterijom Streptococcus canis, što je rezultiralo natečenim limfnim žlijezdama.  Pedijatar je zaključio da ju je dobila od svog mačka i da se životinje treba riješiti. Da li se životinja može liječiti, odnosno kako spriječiti pojavu nove infekcije? Mačka, naravno, svi žele zadržati. Srdačan pozdrav i hvala unaprijed,
Barbara

O: Streptokoki su gram pozitivni koki koji dolaze u parovima ili lancima i razvrstani su u nekoliko skupina.

Uzrokuju različite  bolesti, kao što su: infekcije gornjih dijelova dišnih prohoda s limfadenitisom, neonatalne respiratorne i septikemijske infekcije, sekundarne baketrijske infekcije, piogene infekcije koje su nevezane uz respiratorne infekcije,...

Streptococcus canis se nalazi u grupi G (prema Lancefild podjeli) i uzrokuje limfadenitis mačaka te različita piogena stanja kod pasa, mačaka i ljudi. Ovaj uzročnik formira heterogene grupe beta-hemolitičkih streptokoka.

Smatra se da je gore navedeni uzročnik prisutan u skoro 10% kultura nazalnih šupljina mačaka s infekcijama gornjih dišnih prohoda. Također, kod mačaka se ovaj uzročnik dovodi i u vezu s artritisom, urogenitalnim infekcijama te neonatalnim septikemijama.

Kako su ove bakterije smatraju komenzalima i ubikvitarcima (normalno se nalaze na koži i mukozama ljubimaca), infekcije koje uzrokuju najčešće se dovode u vezu s pogodovnim čimbenicima, kao što je pad imuniteta uzrokovan drugom etiologijom.

Iz gore navedenog, savjetujem Vam da odvedete svog ljubimca kod veterinara koji će biti u mogućnosti potvrditi ili isključiti infekciju gore navedenim uzročnikom. Uz pomoć antibiograma, isti će i utvrditi najprikladniji antibiotik.

U prevenciji zdravlja svoje obitelji važno je temeljito prati hranu (koja je mogla doći u kontakt s ljubimcem), te veće dijete upozoravati da neoprane ruke ne stavlja u usta. Također, ljubimca je potrebno redovito tretirati sredstvima protiv nametnika, izmet redovito uklanjati, te provoditi česte kontrole zdravstvenog statusa ljubimca kod svog veterinara. 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr