Povratak

Sumnja na začep crijeva (opstipaciju) kod mačka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
albert finta


Odgovara:
Albert Finta, dr. vet. med.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Imam mačka starog 8 mjeseci, nije kastriran. Mačak boravi u kući. E, sad, problem je u tome što evo već 3 dana nema stolicu, tj. ne ide na wc. Samo se pomokri, ali nema stolice. Nije da pokušava pa ne ide, već jednostavno nema potrebe za velikom nuždom. Hrani se uglavnom whiskas suhom i mokrom hranom, te uz nju dobije tu i tamo kuhano jaje (obožava) i žličicu vrhnja. Čak sam mu jučer u hranu umiješao malo maslinovog ulja, a on i dalje nije bio u piijesku. Inače, kod njegovih dnevnih aktivnosti nema promjena. I dalje je živahan, razigran, spava kao i prije. Nema apsolutno nikakvih promjena u raspoloženju i aktivnostima. Čime se može riješiti opstipacija ako je o njoj uopće i riječ? Da li se mačku smije dati ricinusovog ulja (za djecu)? Zaboravih napomenuti da je i prije tjedan dana bila ista situacija pa se olakšao tek četvrti dan!
Ima li razloga za brigu? Dario

O: Začep crijeva ili opstipacija (coprostasis) je najčešće posljedica nepravilnog držanja i nepravilne prehrane životinja. U mačaka začep mogu uzrokovati dlake što ih životinja proguta ližući se.

Začepljene životinje se često napinju, zauzimaju stav kao da će defecirati, a ako uspije istisnuti nešto ekskremenata, ekskrementi su suhi i tvrdi. Životinja zauzima pogrbljeni stav, hod je ukočen, a katkad se očituje slabost stražnjih nogu. Otežano vršenje nužde može biti posljedica ozljede zdjeličnih kostiju i kralježnice. Kronična opstipacija debelog crijeva može dovesti do stanja koje nazivamo megacolon –kronično i abnormalno dilatirano debelo crijevo.

O začepu kod mačaka pisala je detaljnije i kolegica, u ranijem odgovoru Začep (konstipacija) mačke nakon sterilizacije.

Svakako Vam preporučam da se obratite veterinaru što prije kao i čišćenje ljubimca od crijevnih nametnika. Možete mačku pomoći davanjem ricinusovog ulja direktno u usta i u anus , no to je svakako privremeno riješenje. Trebalo bi što prije otkriti uzrok ovom stanju te započeti s adekvatnom terapijom. Uz to, savjetuje se i dijetna ishrana, medicinskom hranom, koja je bogata vlaknima.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr