Povratak

Tahipneja - ubrzano disanje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam macu staru 11mj. Živi s nama u stanu i ne izlazi van. Mi smo bili 8 dana odsutni, a na macu je pazila susjeda. Kada smo se vratili primjetila sam da maca dahće kao pas i ubrzano diše. Kako da jojizmjerim temperaturu, da li tako reagira na vrućinu ili je to nešto gore?
Hvala, Iva

O: Mačkama se temperatura mjeri malim veterinarskim toplomjerom, tako da se postavi u analni otvor (rektalna temperatura). Nakon 3 - 5 min toplomjer se izvlači i na skali se očita vrijednost.

Rektalna temperatura u mačaka se kreće od 38,0°C do 39,5°C. Frekvencija bila je 110 - 140 otkucaja u minuti, a frekvencija disanja 20 - 30 u minuti.

Tahipneja je ubrzano disanje bez većeg povećanja respiratornog volumena. Već i normalna frekvencija disanja pokazuje kod iste vrste životinja znatna kolebanja. Ovu promjenljivost uzrokuju različiti stalni ili povremeni čimbenici: spol, dob, uhranjenost, uzbuđenje, vlažnost i temperatura zraka i dr.

Uzroci ubrzanom disanju mogu biti različiti, ali se najčešće radi o nastojanju životinje da se rashladi. Žlijezde znojnice mačaka i pasa su malobrojne, a nalaze se samo na maloj površini njuške i na mekušima šapa. Ove životinje se hlade dahčući, odnosno višak topline oslobađa se preko usta. Kako su temperature u gotovo svim dijelovima Hrvatske bile iznimno visoke, sve mačke (osim u rashlađenim prostorima) su bile izložene dodatnom opterećenju na cijeli organizam.

Visoke temperature okoline različito djeluje na organizam mačke, zavisno o okolnostima u kojima se životinja nalazi. Tako će direktna izloženost suncu dovesti do sunčanice koja je posljedica pregrijavanja mozga i moždanih ovojnica. Uslijed visoke vanjske temperature i prekomjernog zagrijavanja cijelog tijela doći će do toplotnog udara. Konačno, ukoliko organizam nije u stanju kompenzirati promjene krvožilnog i dišnog sustava, doći će do stanja šoka (drhtanje, trzanje mišića, opća klonulost, sluznice postaju blijedo plave).

Poremećaji frekvencije, dubine i ritma disanja svakako mogu predstavljti i znak ozbiljnog oboljenja. Tahipneja se javlja uz groznice i septikemije. Bakterijski toksini i povišenje temperature krvi izazivaju ubrzano disanje djelujući podražajno na centar za disanje. Uz navedeno, to može biti znak metaboličkih promjena kao i problema vezanih uz krvožilni sustav, dišni sustav ili poremećaja u centralnom nervnom sustavu.

Slijedom navedenog, preporučujem da svoju macu, ukoliko i dalje ima opisane simptome,  svakako što prije odvedete veterinaru.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr