Povratak

Tjeranje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Naša maca je stara godinu i pol, ženka je i odličnog zdravlja. Ipak, postoji problem - tjera se već više od mjesec dana. Veterinari su po ultrazvuku zaključili da je potpuno zdrava, ali nisu željeli vaditi krv kako bi se ustanovilo ima li povišenu razinu hormona. Njihov savjet vezan za kastraciju nismo vidjeli kao jedino riješenje, a isto tako ni preporuku o parenju koje mislimo izvršiti, ali ne ove zime. Zanima nas postoji li možda neka tableta ili prah koja bi joj se mogla dati i barem malo ublažiti simptome tjeranja (brom?), s obzirom da se jako glasno glasa, urinira svugdje i ima smanjen apetit, a ista stvar se ponavlja apsolutno svaki mjesec već pola godine. Unaprijed Vam se zahvaljujemo. Maja

O: Mačke spolno sazrijevaju u dobi od 5 - 12 mjeseci starosti, a uzgojnu zrelost dosižu u dobi od 1 - 1,5 g.

Estrus ("tjeranje") u mačaka traje 3 - 10 dana, a ovulacija je inducirana, što znači da je potiče sam akt parenja, te nastupa 25 - 50 sati nakon parenja. Ako se ženka ne pari, sljedeći će ciklus tjeranja početi nekoliko tjedana kasnije. I to se ponavlja sve dok se ženka ne pari.

Ponavljanje ciklusa u mačaka uvjetovano je duljinom dana i temperaturama okoline. Tako se mačke u našem podneblju počinju tjerati već u veljači, da bi u većem ili manjem intenzitetu to bilo nastavljeno sve do kasne jeseni. Neke mačke se tjeraju samo u proljeće i jesen.

Sterilizacijom se umanjuje ili uklanja rizik od malignih oboljenja mliječnih žlijezda, te se isključije mogučnost upale maternice ili malignih oboljenja jajnika, a svakako izostaju ciklusi tjeranja.

Ženka u "tjeranju" stenje, zavija ili glasno mijauče, vuće stražnji dio tijela, odbija hranu, pije više vode, te mokri češće čak i izvan posude s pijeskom. Sve su to normalne, hormonalno uvjetovane promjene.

U veterinarskoj praksi se koriste preparati koji umanjuju psihomotoričku aktivnost životinja (za putovanja, prilikom pregleda i fiksiranja, dijagnostičkih i terapeutskih zahvata, šišanja i dr.), ali to nikako nije rješenje za Vašu mačku.

Hormonalnu odgodu tjeranja također ne bih preporučila.

Za očekivati je da će mačka tijekom zime ipak prestati s tjeranjem - do proljeća, kada se većina maca pari i ima mlade (mačka nosi oko 2 mj).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr