Povratak

Tjeranje i čudno ponašanje mačaka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam dva mačka koja su stara, pa nepunih godinu dana. Mjesec je veljača i znamo da se mačke tjeraju. Događalo se nešto čudno. Imam veliko dvorište i ne čudi me da se skupljaju razne mačke i mačci tražeći svoju bolju polovicu... Ali to što mi je čudno jest, da se moja obadva mačka tjeraju te smo ih uhvatili u više navrata da se žele međusobno spariti. Mene zanima postoji li nekakav naziv tj. nekakav poremećaj ili je to sasvim normalno za ovih dana. Rekla bih, feminizirani su, ali bih voljela čuti mišljenje stručnjaka. Uz poštovanje i pozdrav, Jasna

O: Ponašanje mačora u "pubertetu" može biti vrlo raznoliko.

Njihovo ponašanje može varirati od divljih samotnjaka do onih koji vole društvo drugih mačaka. 

Najvažniji čimbenik slaganja mačaka je krvno srodstvo. Društveni kontakti su češći kada hrane ima u izobilju jer je u tom slučaju manje razloga za borbu. Mužjaci znaju biti agresivni, te često izbivaju po nekoliko dana i noći iz kuće. U stvari, po danu spavaju a po noći vode buran noćni život. Tuku se između sebe kako bi zadobili primat i simpatije kod mačke kojoj se udvaraju i znaju doći svi izranjavani i izgriženi. No, u većini slučajeva mačke konflikt pokušavaju riješiti govorom tijela. Pri tome koriste savijanje leđa u luk, pokazuju zube, kostriješe dlaku i sikću. Iznimno se događa da ovakvi susreti završe ozbiljnim napadom. Prave borbe mužjaka događaju se kada dolazi do prepirke oko razgraničenja teritorija, u vrijeme tjeranja ženki, kada mladi mužjaci ulaze u područja drugih mužjaka. Osim navedenog, može se javiti poremećaj u ponašanju kada mačka "zaskakuje" drugu istoga spola. Najčešće se radi o prolaznoj fazi "puberteta", no ako se nastavi i u odrasloj dobi, postoji mogućnost hormonalnog poremećaja.

U mačaka se prvo tjeranje javlja najčešće u dobi od 6-8 mjeseci i ranije, pogotovo u mačaka rođenih zimi. Spolni se ciklus, dakle, pojavljuje prije spolne zrelosti, baš kao u većine domaćih sisavaca. Za mačke kažemo da su sezonski poliestrične životinje, što znači, da se njihov spolni ciklus javlja dva, a rjeđe tri puta godišnje. Makar, ni to nije pravilo pogotovo ako se dogodi kakav poremećaj pa se mačka može tjerati i neprekidno. One imaju spolni nagon za vrijeme tjeranja (estrusa) i samo u tom razdoblju privlače mužjake i određene dane dozvoljavaju parenje. Tokom tjeranja, za razliku od kuja, u mačaka nema krvarenja.
 
U estrusu se ponašanje mačke mijenja u spolnu receptivnost, odnosno dolazi do prihvaćanja parenja. Mačka se umiljava, počinje se valjati i prebacivati na leđa, s jednog na drugi bok, uvija leđa, trlja glavom i vratom i zauzima karakterističan stav kojim omogućava i olakšava parenje. Rep drže pomaknut u stranu, tako da se dobro ističu stidnica i analni otvor na kojem se ponekad primjećuju ritmične kontrakcije. Mačke u estrusu su nemirne, učestalo i glasno mijauču čime dozivaju mužjake, te izgube apetit. Mačke se pritom glasaju prodornim neugodnim mijaukanjem, koje podsjeća na dječji plač.
Mlade mačke, pogotovo one koje se tjeraju prvi puta, nerijetko odbijaju hranu, uznemirene su, postaju vrlo nježne i rado se protežu i maze o svog vlasnika ili o namještaj i neprestano traže pažnju, pa je moguće da se tako ponašaju i prema istom spolu. Godi im kada ih pomilujemo po leđima i odmah zauzimaju stav za parenje. Neke mačke u vrijeme estrusa štrcaju mokraću u mlazovima, slično mužjacima koji tako označavaju svoj teritorij.

Sam akt parenja sastoji se od nekoliko faza: nakon približavanja i zaskakivanja, slijedi kratki koitus u trajanju od 1-30 sekundi, potom slijedi karakteristična postkoitalna reakcija mačke, koja intenzivno liže perinealnu regiju i specifično se glasa, dezorijentirano se isteže i valja po podu i agresivno se brani što traje u prosjeku 1-7 minuta, a potom odbija mužjake. Takvo negativno raspoloženje može trajati i do 5 sati, a potom se čitav proces ponavlja. Naravno da između pojedinih mačaka postoje bitne individualne razlike u ponašanju, koje ovise o iskustvu, temperamentu i dobi mačke. Sama duljina estrusa varira od 2 do 19 dana, a kako su mačke životinje sa induciranom ovulacijom, tako je kod mačaka koje se nisu parile u prosjeku estrus nešto kraći i traje u prosjeku 6.2 dana, dok kod mačaka koje su se parile traje u prosjeku 8.5 dana, bez obzira da li su ovulirale ili nisu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr