Povratak

Tjeranje mačke nakon sterilizacije

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Dvije godine nakon sterilizacije, maca se počela tjerati, daje sve tipične simptome. Inače živimo u stanu, okot nije imala. Da li je najbolji način da joj se ukloni maternica i dali je moguća hormonalna terapija?
Hvala,
Branka

O: Za mačke kažemo da su sezonski poliestrične životinje, što znači, da se njihov spolni ciklus javlja dva, a rjeđe tri puta godišnje. Makar, ni to nije pravilo pogotovo ako se dogodi kakav poremećaj, pa se mačka može tjerati i neprekidno.

One imaju spolni nagon za vrijeme tjeranja (estrusa) i samo u tom razdoblju privlače mužjake i određene dane dozvoljavaju parenje. Ciklusi tjeranja mačke sezonski obično počinju u siječnju, a dosežu vrhunac u ožujku, travnju, lipnju i rujnu. Mačke, uz izuzetke, nisu plodne od listopada do prosinca, na što utječe količina svjetla tijekom dana, no mačke u stanu ili kući će se mnogo vjerojatnije stalno tjerati jer im je osigurana količina od 10 sati svjetla dnevno, povoljna temperatura i hrana.

Sterilizacijom se uklanjaju žlijezde koje proizvode hormone estrogen i progesteron odgovorne za stimulaciju i kontrolu spolnog ciklusa, a imaju i značajnu ulogu tijekom graviditeta. Vrlo često se u svrhu kontrole spolnog ciklusa u mačaka pribjegava upotrebi hormona (FSH, hCG, GnRH), no u praksi se pokazalo kako se nerijetko javljaju posljedice. Sterilizacija mačke je kirurški postupak uklanjanja jajnika ili uklanjanja jajnika i maternice (ovariohisterektomija).

Za detaljniji uvid u zdravstveno stanje Vaše mace potrebne su dodatne kliničke pretrage (UZV pretraga, pretraga krvi,...).

Sterilizirane mace se ne tjeraju, osim u slučaju ako je ispod jajnika samo postavljena ligatura, a jajnici nisu odstranjeni, mačka se tjera, ali ne može ostati gravidna.

Hormonalna terapija je samo privremena sterilizacija i ako se ne primjenjuje redovito, nama željenog učinka.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr