Povratak

Točkice na bradi i usnama mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Već duže vrijeme (mjesec, možda dva) mačka ima na bradi crne sitne "točkice", koje ju, kako se meni čini, ne svrbe. Kada je češem na tome mjestu, te "točkice" kao da se perutaju (ali ne u velikoj količini!). Najprije sam pomislila da su buhe, ali se ne kreće. Potom da je neka gljivična infekcija, ali joj ne opada dlaka te je zahvaćeno samo područje ispod usana prema bradi. Ona, očigledno, to opere, jer zna biti čisto, kao da ni nema toga, ali se onda opet pojavi. Zanima me je li to neka zaraza, može li preči na ljude, te je li potrebna veterinarska intervencija.
Puno Vam hvala,
Anera

O: Promjene na koži u mačaka mogu biti uzrokovane s više faktora: alergije, bakterijske infekcije, gljivične infekcije, infekcije kvasnicama, parazitima kože, autoimunih bolesti, greškama u prehrani (nedostatak biotina ili nezasićenih masnih kiselina), hormonalnom neravnotežom ili su ponekad nepoznatih uzroka.

Za opisane promjene na usnama Vaše mačke, neki smatraju da ne predstavljaju problem za zdravlje mačke ako tijekom vremena ostanu nepromijenjene. No ako se takve promjene pojave, pa s vremenom nestanu, pa opet pojave, ovako nešto može upućivati na tumorozne promjene kože, kao i u slučaju da mrlje izgledaju kao krasta ili rana koja ne zaraštava.

No može se postaviti i sumnja na neku od zaraznih bolesti kože, mikrosporoza (gljivična infekcija) i demodikoza (parazitarna). Obje bolesti samo se ponekad očituju svrbežom. Gljivica se dokazuje kulturom dlake sa promijenjenih mjesta, dok demodikoza biopsijom kože, no ponekad je potrebno uzeti uzorke nekoliko puta za dokaz mikroorganizma.

O obje navedene bolesti višekratno smo pisali na ovim stranicama, te Vas upućujem da u slučaju interesa pretražite već objavljene odgovore.

Neke mačke boluju i od kompleksa eozinofilnog granuloma koji je vrlo nalik mačjim aknama, a mogu se razlikovati biopsijom kože. Kompleks može biti uzrokovan alergijama ili preosjetljivosti na ugriz buhe.

Također, treba spomenuti i kako mačke svjetle ili žute dlake ponekad obole od promjena pigmenta koje liče na male crne mrlje, a ovo stanje se naziva "lentigo simplex". Tipično je, a naročito za mačke narančaste boje, da im se pojave ovakve pjege na usnama koje nestanu pa se ponovno pojave. Sa starenjem se povećava broj i veličina ovih pjega. Ovo stanje nije opasno i ne zahtijeva liječenje.

No u slučaju da se ipak radi samo o mačjim aknama, preporuča se čistiti zahvaćena mjesta blagim antiseptikom (kako bi se uklonio višak sebuma) te hraniti macu iz keramičkih ili metalnih posuda (ne plastičnih). Ovo je naročito učinkovito ako istodobno nije prisutno otečenje bilo kojeg stupnja, svrbež ili gnojni iscjedak.

Ali samo kliničkim pregledom navedene promjene moći će se razlučiti od gljivičnog oboljenja, kontaktnih alergija, alergija na hranu, infekcija kvasnicama ili kožnim parazitima (demodex), stoga Vam preporučujem posjet veterinaru, te pregled kože i dlake kako bi se isključila sumnja na gljivicu Microsporum canis (koja je zoonoza - dakle može se prenijeti na čovjeka).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr