Povratak

Trakavica i gliste u mačaka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Odnedavno imam problem. Imama mačka koji je 2 i po godine. Retko kad je povraćao, ali juče sam primetila u toj povraćajki da ima nešto što on nije pojeo. Kada sam počela da čistim, videla sam nešto belo, što liči na testo, dugačko 15 cm. Kada sam pipnula metlom, počeo je da se mrda. Mačak živi na selu sa nama i zanima me da li je opasno to? Kako da mu pomognem? On jede, često je gladan. Ne vidim druge simptome da je bolestan. Da li postoji šansa da se to prenese i na nas? Pošto imam i dete, koje ga mazi i igra se njim. Hvala na odgovoru.
S poštovanjem,
Mara

O: Trakavice su parazitarni organizmi koji parazitiraju u crijevima, a larve (razvojni oblici trakavica) mogu se razviti u organima životinja i čovjeka te uzrokovati patološke promjene različita intenziteta. Mačke se najčešće invadiraju psećom trakavicom (Dipilidium caninum) koja je dugačka 20 - 45 cm. Zreli članci ove trakavice oblika su sjemenke krastavca i crvene su boje.

Larve (cisticerkoidi) žive u psećoj i mačjoj buhi, i s njom, kada je pojedu, ulaze u organizam. Nakon određenog vremenskog razdoblja, iz larve se razvija odrasli oblik trakavice.

Stoga članci mačje trakavice nisu izvor kontaminacije za ljude i životinje, već bi za to čovjek trebao progutati buhu. Kako bi prekinuli lanac razvoja pseće trakavice, važno je mačke tretirati sredstvima protiv buha, jer su one njeni prijenosnici.

Nešto rjeđe u mačaka parazitira Taenia taeniaeformis. Mačke se mogu invadirati jedući divlje poljske miševe ili štakore. Članci ove trakavice nisu zarazni za čovjeka ni za druge mačke ili ostale kućne ljubimce (ali mogu biti za miševe, štakore i kuniće).

Trakavica Diphylobotrium latum duga je 1 do 3 metra. Razvija se preko račića i riba, a zreli oblici nalaze se u crijevima pasa, mačaka i čovjeka.

Osim trakavica, od endoparazita koji dolaze kod mačaka spominju se i gliste. Mačići se invadiraju preko majčinog mlijeka, a odrasle mačke preko kontaminirane okoline. Kako prilikom rasta i razvoja, razvojni oblici glista prolaze različite organe i organske sustave (da bi konačno došli do probavna sustava), moguće je odrasle oblike parazita i pronaći u povraćenom sadržaju.

Više o glistama u mačaka možete saznati u odgovoru kolegice Danijela Biban, dr.vet.med. ovdje.

Znaci bolesti u mačaka zavise o jačini invazije parazita, dobi životinje i njenom općem stanju. Često i nema vidljivih znakova, ali se pri jačim invazijama može javiti proljev, slabiji apetit, mršavljenje, slabokrvnost, a dlaka postaje zagasita i neuredna. Pri izlasku zrelih članaka, može se javiti svrbež u području anusa koji životinja pojačano liže.

Dijagnoza se postavlja na temelju pregleda izmeta (koprološka pretraga) u kojem se nalaze članci ili veći tračci otkinute trakavice, odnosno, jajašca i glistice. Terapija se provodi antihelminticima (npr. Pratel, Verpanil, Drontal), a za vrijeme terapije bitno je izmet neškodljivo ukloniti i na takav način spriječiti širenje parazita. Životinje bi trebalo tretirati sredstvima protiv trakavica 3 - 4 puta godišnje.

Zaraženi čovjek može osjećati mučninu, imati proljev i gubiti tjelesnu masu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr