Povratak

Tresenje glavom i otežan hod - bolest jetre i simptomi od strane živčanog sustava

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Prije pola godine udomili smo macu s ulice, staru oko 3 mjeseca. Ubrzo se razbolila, počela je povraćati, imala je proljev, temperaturu 39-40 i nije jela, uz to smo primjetili da zanaša zadnjim dijelom tijela te da ponekad trese glavicom gore dolje. Odveli smo je kod veterinara i izliječena je, međutim nedavno smo je nosili na vađenje krvi radi sterilizacije te se pokazalo da ima povišen bilirubin, od normalnih 0,5 ima 9,4 pa su nam rekli da su jetra u pitanju. Sada pije silymarin i jede hranu za poboljšan rad jetre. Zanima me da li upala jetre može izazvati zanošenje zadnjeg dijela tijela posebno stražnjih šapa i tresanje glavom? Ako ne, koji mogu biti uzroci toga?

Zapanjilo me to da, s obzirom da joj jetra ne rade nabolje, ona nema nikakve vanjske simptome, normalno jede i pije igra se, skače pa me zanima koliko je ta upala jetre opasna?
Hvala vam unaprijed.

O: O bolestima jetre u mačaka pisala sam ovdje i ovdje.

Simptomi od strane živčanog sustava mogući su uslijed jetrenih bolesti. Ovakvo se stanje naziva hepatička encefalopatija. To je degenerativna bolest mozga uzrokovana teškim zatajenjem funckije jetre kod uznapredovalih jetrenih bolesti. Bolest je karakakterizirana abnormalnim mentalnim stanjem, promijenjenim osjećajem svijesti te poremećenim neurološkim funkcijama.

Najčešći je uzrok kongenitalni poremećaj, prisutan pri rođenju, koji se naziva portosistemski šant. Ovo je anatomski defekt koji uzrokuje skretanje protoka krvi oko jetre, a ne njen prolazak kroz jetru. Na ovaj način jetra ne može detoksicirati krv pa toksini dolaze do mozga i uzrokuju navedene kliničke simptome. Također se navedeni simptomi mogu javiti i kao zatajenje funkcije jetre zbog infektivnog (bakterije, virusi) ili toksičnog (lijekovi, kemikalije i sl.) uzroka.

Ne postoji dobna, spolna ili pasminska predispozicija za infektivne i toksične jetrene bolesti, no kongenitalni portosistemski šant redovito se dijagnosticira u prvoj godini života.

Kako navedenim simptomima tresenja glavom i otežanim hodanjem stražnjih nogu u mačaka mogu rezultirati i druge bolesti, spomenut ću i njih.

Vestibularni sindrom  je općenit pojam koji opisuje bolesti vestibularnog sustava. Razlikuju se periferni i centralni vestibularni sindrom. Uzroci perifernog su: bolesti srednjeg ili unutarnjeg uha (infekcije ili tumor), nazofaringealni polipi, traume glave, toksičnost nekih lijekova, slabije aktivna štitnjača, kongenitalno ili idiopatski. Uzroci centralnog vestibularnog sindroma: krvarenje mozga ili infarkt, infekciozni encefalitis (bakterijski, virusni ili gljivični), meningoencefalitis, trauma glave, toksični lijekovi, cista mozga, tumor mozga (primarni ili metastatski), nedostatak tiamina, neurodegenerativne bolesti.

Općenito se može reći kako su uzroci samo poremećenog kretanja u mačaka: problemi sa živčanim sustavom, problemi s drugim sustavom organa u tijelu koje imaju utjecaja na to kako mozak ili živci funkcioniraju, slabost (mnogo mogućih uzroka, kao što je anemija, nedostatak hrane ili tekućine), ortopedski problemi (problemi sa kostima i zglobovima) te problemi mišićnog sustava. Također, problemi kretanja mogu biti posljedica mehaničkih čimbenika (udarac, pad, prignječenje ....).

Dijagnostika je navedenih stanja vrlo zahtjevna i kompleksna tako da nije moguće na ovaj način točno odgovoriti što je mogao biti uzrok takvog stanja u Vaše mačke.

S obzirom kako jedan nalaz biokemije krvi s povišenim vrijednostima jetrenih enzima nema osobite dijagnostičke vrijednosti, Vaš će Vam veterinar, nakon kontrolnog nalaza nakon tri do četiri tjedna, moći više reći o stanju i prognozi jetrenih funkcija Vaše ljubimice.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr