Povratak

Trovanje kod mačaka i pasa / Dijagnosticiranje otrovanja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Pred 3 dana mi je umro mačak od simptoma trovanja kontaktnim otrovom. Simptomi su bili pjena na ustima, pio je puno vode koju bi ubrzo povratio bez ikakvog sadržaja i nakon toga bi povraćao pjenu, na mjestima gdje je ležao su bile male krvave mrljice ( pretpostavljam iz mokraćovoda ), nije obavljao nuždu 2 dana, no prvi dan pojava simptoma bi se spuštao u položaj za obavljanje nužde svakih 5 minuta no nije ni mokrio ni imao stolicu,izgledao je naduto u trbuhu, drugi dan je samo ležao i bilo mu je bolno, malo se klatio dok bi hodao, kao da ga je stražnji kraj bolio više od prednjeg i svakom prilikom se zavlačio na tamna mjesta i htio biti sam (bježao bi kroz otvorena vrata u štalu od krava makar nije nikad tamo boravio). Bili smo 2x kod veterinara, prvi put je dobio lijekove za trovanje želuca i smirivanje želuca te vitaminske injekcije (taj dan mu je bilo još relativno dobro i izgledao je kao da je nešto teško pojeo što ne može probaviti, inače je cijeli dan vani i skita se i po noći bi spavao doma i dolazio je redovno tokom dana jesti i piti vode doma, tako da nisam znala jel nešto pojeo.. no jako je izbirljiv i teško da bi bilo što pojeo vani jer neće inače ni konzerve jesti, samo 2 vrste suhe hrane voli).

Drugi dan kad je bezvoljno ležao i bio vidno dehidriran sa pjenom na ustima, veterinar je zaključio da je otrovan kontaktnim otrovom i dobio je serum za trovanje, ringer otopinu,glukozu i antibiotike no tu noć nije preživio, prije nego je umro počeo je povraćati krv i nakon što je umro još je kapala krv kroz nos koja je dolazila iz želuca, jako ga je bolilo i umro je u teškim mukama.  Molim vas, da li po simptomima možete otprilike reći gdje tražiti krivca među otrovima? Veterinar sumnja na pesticide, no tu na imanju se ne koriste pesticidi, u okrugu gdje se kretao ima još 15ak mačaka i 4 psa koji žive vani (moj mačak je bio kućni, samo što se skitao vani), krave, ovce, kokoši koje su također vani i pasu okolo travu, špricali su obližnju njivu sa žitom pred kojih 2-3 tjedna... no, pretpostavljam da bi se još koja životinja otrovala a ne samo on, ne znam... Kada bih znala otprilike koje sve skupine otrovnih sredstava dolaze u obzir sa takvim simptomima, pretražila bih sve da slučajno netko nije negdje u blizini da se slučajno još koja životinja ne otruje. Unaprijed zahvaljujem.

Lijepi pozdrav, Renata

O: Trovanja su kod pasa i mačaka dosta česta, a mogu ih uzrokovati  različite prirode ili sintetičke  kemijske tvari  kao što su insekticidi, herbicidi, različiti lijekovi, rodenticidi, otrovne biljke, itd. Otrovne tvari ulaskom u organizam u maloj količini mogu izazvati oštečenja koja mogu poremetiti zdravlje životinje i izazvati bolest pa čak i uginuće.  Kod mačaka često dolazi do trovanja sa rodenticidima,  otrovima koji se koriste za suzbijanje glodavaca, a sadrže kumarinske derivati i djeluju antikoagulacijski.  To znači da remete proces grušanja krvi i oštećuju stjenku krvnih žila.

Komercijalni proizvodi dolaze u obliku otopina ili prašaka. Mamci se rade tako da se sa otopinom obradi zrnje žitarica  koje se onda postavlja na mjesta na kojima treba provesti deratizaciju. Postoje antikoagulansi  prve i druge generacije. Otrovi druge generacije imaju puno duže vrijeme poluživota u krvnoj plazmi. To znači da rezidualno djelovanje može biti zabilježeno čak 15 – 20 dana nakon trovanja, čak i u slučajevima kada je životinja tretirana sa antidotom. Moguće je da se mačka otruje i preko otrovanog miša.

Simptomi kod trovanja antikoagulansima se najčešće javljaju 3 do 7 dana nakon što je životinja pojela otrov. Javlja se slabost, bljedilo vidljivih sluznica, normalna ili snižena temperatura. U poodmaklim slučajevima sluznice mogu biti žućkaste odnosno ikterične. Bilo je ubrzano, aritmično i slabo. Može se javiti gubitak apetita i pojačana žeđ. Tipični znakovi  trovanja sa antikoagulansima su potkožna krvarenja, bezbolni hematomi  po tijelu, a pogotovo na uškama, bedrima, oko zglobova,  zatim krvarenja na koži i vidljivim sluznicama. Krvarenja se javljaju u svim tkivima, potkožju, mišićima, u probavnom i urogenitalnom sustavu, mozgu, plućima i parenhimskim organima. Krv se može uočiti u stolici i mokraći, a gravidne životinje mogu pobaciti. Životinja može iskašljavati ili povraćati krv. Zbog krvarenja u zglobovima javlja se šepanje, a moguće je i krvarenje iz prirodnih otvora. Antidot je vitamin K koji se daje subkutano kroz 8 – 10 dana. Nakon što se životinja stabilizira (normalizira se protrombinsko vrijeme) , terapija se može nastaviti sa tabletama kroz još nekoliko tjedana  (2 – 6 tjedana). Uz K vitamin u terapiji se primjenjuje i  infuzija glukoze i fiziološke otopine, te kardijaci i C vitamin.

Sintetski insekticidi su skupina otrova među kojima se nalaze klorirani ugljikovodici, organofosforni spojevi,karbamati, piretrini i sintetski piretroidi, itd. Životinje se najčešće  otruju prilikom primjene tih insekticida u zaštiti  bilja, dezinsekciji stočnih nastambi, javnoj higijeni. Većina ovih otrova su kontaktni, a znakovi trovanja variraju ovisno o vrsti spoja, dozi, vrsti i dobi životinje te načinu ulaska u organizam. Simptomi trovanja  variraju ovisno o vrsti spoja, dozi, vrsti i dobi životinje te o putu ulaska otrova u organizam. Najčešće se javljaju  mučnina, povraćanje, pojačana peristaltika, proljev, slinjenje, otežano disanje, plućni edem, cijanoza, bljedilo kože, mioza,  nekontrolirano mokrenje, trzanje i grčevi mišića, ataksije, tremor, gubitak refleksa, slabost, nesiguran hod. Trzanje i grčevi mišića, posebno kod mačaka traju do uginuća. Liječenje se mora provesti brzo, a ovisno o težini kliničke slike donosi se odluka o tome hoće li se prvo spriječiti daljnja resorpcija otrova ili će se prvo primijeniti protuotrov.

Dijagnosticiranje otrovanja provodi se na temelju anamneze, kliničke slike i nalaza dobivenih pregledom (npr. krvna slika). Ako je životinja uginula može se obaviti  razudba, odnosno patoanatomska i patohistološka pretraga.  Na kraju, može se obaviti i kemijsko-toksikološka analiza pomoću koje se može odrediti vrsta otrova.

Na kraju treba reći da kod svake primjene tvari koje mogu izazvati trovanje kod životinja, ali i ljudi, treba biti vrlo oprezan i slijediti upute o načinu njihovog  korištenja i skladištenja te neškodljivog uklanjanja.

U svakom slučaju, vrlo nam je žao zbig gubitka Vašeg ljubimca.