Povratak

Trovanje mačke otrovom za štakore

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Moja mama je pospremala na tavanu, a vrata tavana bila su otvorena. Mačić star 3 mjeseca je ušao neprimjetno, a mama ga je opazila tek kod posude sa otrovom i nismo sigurni da li ga je pojeo. Koliko je otrova potrebno da maca ugine? Koji su simptomi kad maca pojede otrov? Kako znati da li je pojeo malo otrova? Kako mu pomoći? Stela

O: Kumarinski derivati u otrovu za štakore djeluju antikoagulacijski, tj. uzrokuju poremetnje u procesu zgrušavanja krvi, a pored toga oštećuju stijenke kapilara krvnih žila i čine ih propustljivima.

Posljedica ovog djelovanja je hemoragična dijateza po čitavom tijelu, a očituje se u brojnim krvarenjima po čitavom tijelu. Otrovana životinja, ustvari, ugine od općeg iskrvarenja i anemije (slabokrvnosti).

Toksični učinak pojavljuje se tek nakon uzimanja određene doze otrova. Otrov neće utjecati na već stvoreni protrombin, nego sprječava njegovo daljnje stvaranje, te je potrebno nekoliko dana da se već ranije sintetizirani protrombin potroši pa da se jave prvi znaci krvarenja. Izuzetno, vrlo velike doze unesene u organizam odjednom, mogu uzrokovati akutno proširenje krvnih žila, pad krvnog tlaka, te smrt.

Životinje se mogu otrovati uzimanjem odjednom veće količine ili ponavljanim uzimanjem manjih količina kumarinskih preparata, a u tijelo se mogu unijeti preko usta vodom i hranom, a i lizanjem vlastite dlake zasipane s otrovnim prahom.

Otrovana životinja postaje troma, krvari iz svih prirodnih otrova, mnogo žeđa, šepa zbog krvarenja u zglobovima i obično ugiba u teškoj anemiji, između 5 i 8 dana nakon uzimanja otrova.

Dijagnoza se postavlja na osnovi anamneze, kliničke slike i nakon uginuća razudbenim nalazom.

Liječenje trovanja uključuje davanje specifičnog antidota (vitamin K) u tijeku nekoliko dana, infuziju glukoze i fiziološke otopine (za nadomještanje izgubljene tekućine), a za jačanje kardiovaskularnog sustava, parenteralno se daju vitamin C i kardijaci. Ukoliko se jave bakterijske komplikacije, potrebno je dati i antibiotike.

Konakion MM (Phytomenadionum) primjenjuje se kao antidot za kumarinske antikoagulanse u liječenju krvarenja. Koristi se kao injekciona otopina ili u tabletama.

Kada vlasnici ljubimaca odu veterinaru s anamnezom da su vidjeli kako je životinja pojela otrov, iako sama životinja ne pokazuje znakove bolesti, ali se pristupi liječenju, tretman tada ima bolji ishod nego kada se liječenje počne tek kad se pojave prvi znakovi krvarenja.

Svakako savjetujem da odmah odete veterinaru s Vašim ljubimcem.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr