Povratak

Tumor kože

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam  perzijskog mačića starog 1 godinu i 10 mj. Radila mu se biopsija i utvrđeno je da ima rak kože. Sve je počelo jednom malom krasticom na glavi prije 6 mj. Isprva se mislilo da je alergija na hranu, no nakon napravljene biopsije ustanovljeno je da se radi o raku kože. Predložena nam je operacija kojom će se odstraniti zaražena koža (cijeli vrat 3 cm x 2 cm sa svake strane i na 3 šapice, u dijelu savijanja veličine 3 cm x 1,5 cm). Na tim djelovima nema dlake. Rane su jako krvave, što ne bi bilo tako da se mačkica stalno ne češe. Svrha operacije: da se odstrani ta oštećena koža i stavi zamjenska plastična. Mene zanima da li ima svrhe mučiti jadnu životinju po tim operacijama, da li će to biti stalno rješenje, neće

li se to vratiti ili što da činim? Strašno mi ga je žao ovakvog ga gledati. A opet, zaledim se od pomisli da ga uspavamo. Unaprijed vam hvala na odgovoru, Romina

O: Tumor kože je jedan od ozbiljnijih problema sa kojim se vlasnici mačaka mogu susresti. Koža je najveći organ tijela pa samim time i najčešći organ na kojem se mogu razviti tumorozne promjene. Ovo stanje ima tendenciju metastaziranja po organizmu, a u većini slučajeva dovodi do preranog uginuća jer je to širenje relativno brzo, što ne daje dovoljno vremena za adekvatnu terapiju.

Općenito rečeno, tumor kože je naziv za različite tipove tumora koji uključuju nekontroliran rast stanica u slijedećim slojevima: koži, kožnim žlijezdama, dlačnim folikulima, potpornog masnog i vezivnog tkiva. Metastaze koje se javljaju u koži mogu se javiti uslijed tumora u drugim dijelovima tijela pa se, kao takve, ne mogu nazvati pravim tumorima kože. Za razliku od pasa, tumor kože u mačaka ima češće tendenciju malignosti, a najčešće obolijevaju mačke starosti 6-14 godina.

Kao uzroci primarnih tumora kože u mačaka spominju se sljedeći: svijetla ili bijela boja kože, prekomjerna izloženost sunčevim zrakama, virus mačje imunodeficijencije (FIV) te nasljedni uzroci.

Klinički se tumori kože najčešće manifestiraju pojavom krvga ili kvržica ispod kože ili kao oštećenja kože koja ne zaraštavaju. Ova pojava obično dovodi do poremećaja ponašanja, kao što je češanje ili grizenje oštećenih dijelova tijela. Skvamozni tumor kože (tip tumora kože) manifestira se crvenilom i kožom posutom krasticama.

Dijagnoza tumora kože relativno je jednostavna u odnosu na druge tumore organizma, s obzirom na pristupačnost i uočljivost simptoma. Dijagnoza uključuje laboratorijske pretrage: aspiracija sadržaja tumora iglom, biopsija tkiva, kompletna krvna slika i biokemija krvi, analiza urina, RTG-pretraga radi utvrđivanja metastaza.

Liječenje tumora kože ovisi o tipu tumora koji je dijagnosticiran te o stupnju napredovanja bolesti. Kirurški zahvat odstranjivanja tumorozno promijenjenog tkiva je najčešći način liječenja jer kod benignih tvorbi samostalno dovodi do potpunosg izliječenja. Također, i kod nekih malignih tumora kirurško odstranjivanje može biti kurativno, iako je mogućnost ponovnog javljanja na istom mjestu vrlo velika (zbog invazivne prirode samog tumora). No, najčešće se preporuča ukoliko se tumor nije proširio i može se ukloniti bez ugrožavanja funkcije okolnog tkiva. Povremeno se ovaj zahvat koristi u svrhu smanjivanja veličine tumora kako bi ostali oblici liječenja polučili zadovoljavajućim rezultatom. Kod uklanjanja potencijalno malignog tumora uklanja se i veći dio zdravog tkiva zajedno sa tumorom. U idealnim uvjetima ova količina tkiva je u granicama 3-5 cm. No, na nekim dijelovima tijela (poput njuške i lica) ponekad nema dovoljno zdravog tkiva koje bi se moglo odstraniti. Također, za očekivati je mnogo veću operativnu površinu kod malignih tumora od veličine samog tumora.

Prije odluke o operativnom odstranjenju tumora dobro je napraviti biopsiju tumoroznog tkiva, s obzirom da je ovo poželjno činiti u nekim slučajevima jer se dobiva uvid u agresivnost zahvata te da li je kirurški zahvat najbolji način liječenja.

Sljedeći način liječenja je radioterapija. Koristi se u liječenju različitih tipova tumora kože (tumori mastocita, maligni mezenhimalni tumori te tumor pločastih stanica). Najučinkovitija je, pak, nakon što se kirurškim zahvatom odstrani tumorno promijenjeno tkivo. Radioterapija se obično provodi u nekoliko tretmana tijekom nekoliko tjedana. Kod svakog tretmana potrebno je najprije kratko anestezirati mačku, kako se ona ne bi micala tijekom tretmana. Najčešće, pak, nuspojave ovog zahvata su promjene na koži (crvenilo, gubitak dlake, vlažna koža) koje zaraštavaju nakon završetka terapije.

Slijedeća, kemoterapija, ograničena je na samo neke određene slučajeve. Preporuča se ukoliko je tumor već metastazirao ili je velika vjerojatnost za metastaze te ukoliko ostali načini liječenja nisu mogući, a najčešće se koristi kod tipa tumora limfosarkoma i tumora mastocitnih stanica. Vrsta lijeka, učestalost i duljina davanja ovisi o tipu tumora, da li je prethodno kirurški odstranjen te prisutnost metastaza. Kemoterapiju mačke općenito vrlo dobro podnose, a rizik za nuspojave je vrlo nizak. Najčešće nuspojave su: gastrointestinalni simptomi (povraćanje, proljev i gubitak apetita) te sniženi broj bijelih krvnih stanica.

Kriokirurgija koristi tekući dušik koji smrzava tumorozno promijenjeno tkivo. To dovodi do propadanja tumoroznih stanica, no ovaj način liječenja nije široko u upotrebi jer ne dovodi do propadanja tumoroznih stanica na samim rubovima (a da se ne ugrozi opstanak zdravih tkivnih stanica) te su prečesti recidivi.

I, posljednja, fotodinamička terapija koristi se najčešće u liječenju tumora pločastih stanica na ušima i nosu mačaka. Postupak se obavlja najprije na način da se intravenozno aplicira lijek, a zatim se tumor izlaže laserskom svjetlu. Lijek senzibilizira tumor na svjetlost lasera koji tada ubija tumor. Ovaj vid terapije može biti prilično učinkovit, no zahtijeva posebne tehničke uvjete te ostavlja životinju preosjetljivu na svjetlo još neko vrijeme nakon tretmana.

Ukoliko je kirurški zahvat jedan od metoda liječenja kožnog tumora, nakon istog potrebna je dodatna njega kod kuće. Mačke u početku treba držati na miru i ograničiti u kretanju, kako se ne bi stvarao pritisak ili stezanje tkiva i šava. Mjesta operativnog reza trebaju se kontrolirati na prisutnost crvenila, otečenja i iscjetka, a isto tako ograničiti mačku u lizanju ili grickanju mjesta reza tzv. elizabetanskim okovratnikom. Također, mjesto operacije je potrebno redovito kontrolirati kod veterinara kako bi se na vrijeme otkrilo ponovno bujanje tumoroznih stanica jer je tada izglednije potpuno izliječenje, s obzirom na veličinu tumora.

Kako se doista radi o teškoj dijagnozi kod Vašeg mačića, preporučujem Vam da potražite drugo mišljenje veterinara praktičara kako bi donošenje odluke bilo olakšano.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr