Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Prije nekoliko dana naišla sam na bijelu mačku, naravno da sam je udomila, a koliko saznajem, to je turska angora mačka. Molim vas da u par riječi predstavite tu vrstu te da ukratko odgovorite na moja kratka pitanja, kako bih se o Bubbi, kako sam je nazvala, brinula što bolje. Mislim da ima oko 3 mjeseca. A sada moja pitanja. Koja je hrana najbolja za mlade mačke? Moja mačka ima jedno oko plave, a drugo oko zelene boje. Ukazuje li to na ikakvu bolest? Kupila sam joj danas njenu prvu crnu ogrlicu sa zvončićem. No, mislim da joj zvončić smeta. Moram li kupiti novu ogrlicu? S koliko mjeseci mogu Bubbu kupati prvi put? Koji šampon da koristim?

O: Turska angora mačka je pasmina domaće mačke. Antička je autohtona pasmina, koja potječe iz područja središnje Turske, iz regije Ankare. Smatra se kako je ona jedna od prvih mačaka duge dlake koja se pojavila u Europi već u 16 st. Vjeruje se, također, kako je ova mačka osnova uzgoja dugodlakih europskih pasmina mačaka.

Sve do kraja 19.st. dugodlake mačke nazivale su se angorama, no tada su se utvrdile razlike između angora i perzijskih mačaka. Razlika je najuočljivija u obliku glave i tijela, ali i strukturi dlake. U to doba počela su i ozbiljnija razmišljanja o uzgoju mačaka jer su se do tada sve dugodlake mačke međusobno nesmetano parile. Tursku angora mačku zaštitila je tek u 20 st. turska vlada jer se zanemarila u uzgoju u odnosu na popularniju perzijsku pasminu mačaka.

Turska angora mačka srednje je veličine a dosiže tjelesnu težinu od 3-6kg. Turska angora mačka općenito je nježne konstitucije, poluduge je i poluvalovite dlake svilenkaste na dodir. Stražnje noge u turske angora mačke nešto su dulje od prednjih sa vrlo sitnim šapama. Glava turske angora mačke je nježna, sa velikim ušima, uspravnim i visoko postavljenim. Rep krasi duga dlaka kojeg turska angora mačka nosi vodoravno. 

Izvorna boja turske angora mačke je bijela, no križanjem s drugim mačkama orijetalnog tipa dobivene su kombinacije boja sa raznobojnim, plavim ili čak narančasto obojenim očima. Oči mogu biti i različito obojane, jedno plavo drugo zeleno ili kominacija plavo i žuto. Gen odgovoran za bijelu boju dlake i plavu boju očiju blisko je povezan sa osjetom sluha, a prisutnost jednog oka plave boje indicira na gluhoću onog uha na kojoj je strani glave locirano plavo obojano oko (za utvrđivanje gluhoće morat ćete se obratiti u veterinarsku ambulantu). No, karakteristika je turskih angora mačaka kako velik broj onih koje krasi različita obojanost očiju imaju sasvim normalan sluh. Imajte na umu kako i potpuno gluhe mačke vode sretan i zadovoljan život ukoliko ih se drži u kući ili stanu.

Čistokrvne turske angora mačke iznimno su rijetke, čak i na europskom području.

Što se temperamenta turske angora mačke tiče, smatra se kako su vrlo inteligentne, drage i umiljate te iznimno privržene vlasniku. Ove mačke su brze, duhovite i stalno u pokretu.

Sa svojim prekrasnim, bujnim krznom, ali s minimalnim potrebama za četkanjem (nema poddlake), predstavlja idealan izbor za ljubitelje dugodlakih mačaka.

Što se pak hrane tiče, svakako bih Vam preporučila neku od hrana iz superpremium programa (Brit Care, Schesir, Hill's, Eukanuba, Iams, Royal Canin, Animonda). Navedene hrane sadrže za mačku sve potrebne sastojke (bjelančevine, masti, vitamine, minerale, taurin...). Super premium hrane su izbalansirane, proizvedene od pomno biranih sastojaka, te kao takve u potpunosti osiguravaju hranjive tvari mačkama u rastu. Također, Brit, Hill's, Schesir i Royal Canin nude i posebnu liniju hrana za kastrirane i sterilizirane mačke koje preveniraju probleme tjelesne težine te stvaranje mokraćnih kamenaca.

Na svakom pakiranju dehidrirane hrane postoji tablica na kojoj je navedena količina hrane u gramima, prema tjelesnoj težini, kako bi se zadovoljile dnevne potrebe za hranjivim sastojcima.

Neke od superpremium hrana imaju i konzerviranu hranu i vrećice (komadići mesa) za mačke, koje su također kompletna hrana, samo što kada se jednom otvore ne mogu dugo stajati u zdjelici jer relativno brzo promijene boju (potamne) i konzistenciju te se pokvare, a otvorene i držane u hladnjaku također ne mogu stajati duže od dva dana. Ako se odlučite Vašoj ljubimici davati konzerviranu hranu i vrećice, obavezno pronađite okuse koje će mačka rado jesti, kako Vam takva hrana ne bi predugo stajala otvorena.

Uz konzerviranu hranu i hranu u vrećicama, svakako preporučam da kombinirate i dehidriranu hranu, koja ima izuzetnu važnost u održavanju oralne higijene i prevencije zubnog kamenca.

O ogrlicama za mačke sa zvončićem pisala je kolegica Danijela Biban, dr.vet.med. ovdje.

O kupanju mačke i odabiru šampona pisala je kolegica Davorka Balantin, dr.vet.med. ovdje.

O njezi i prehrani mačića se možete informirati i u našoj web rubrici Moj ljubimac/ Moj mačić.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti veterinarima Pet centra.

OZNAKE: