Povratak

Ubrzano disanje mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mačka starog oko godinu i po dana. On često ubrzano diše, oko 40 udisaja u minuti. Ne znam otkada to traje jer prije nije bio kod mene. Nekada kad spava diše na usta. Inače je uvijek veseo, jede i ne pokazuje da ima nekakvih tegoba. Nisam ga još vodila kod veterinara. Hvala unaprijed na odgovoru, Aleksandra

O: Prosječna izmjena udisaja i izdisaja kod mačaka se kreće oko 30 puta u minuti (16-40). Međutim, ovaj broj varira i u ovisnosti je o starosti, aktivnost, zdravstvenom statusu ljubimca, temperaturi okoline,...

Tahipneja predstavlja ubrzano disanje bez većeg povećanja respiratornog volumena. Već i normalna frekvencija disanja pokazuje određene oscilacije i unutar iste vrste životinja. Ovu promjenljivost uzrokuju različiti stalni ili povremeni čimbenici: spol, dob, uhranjenost, uzbuđenje, vlažnost i temperatura zraka i dr.

Također, frekvencija se povećava i kod različitih stanja, kao što su bolovi, šok, problemi s plućima i srcem,...

Ubrzano disanje bi trebao razlučiti od dahtanja. Naime, dahtanje se pojavljuje kod straha ili bolova, odnosno kod rješavanja viška topline.

Uzroci ubrzanom disanju mogu biti različiti, ali se najčešće radi o nastojanju životinje da se rashladi. Žlijezde znojnice mačaka i pasa su malobrojne, a nalaze se samo na maloj površini njuške i na mekušima šapa. Ove životinje se hlade dahćući, odnosno višak topline oslobađa se preko usta.

Kod mačaka, uzrok ubrzanom disanju može biti i astma. Ona se, osim ubrzanog disanja, karakterizira i kašljem te disanjem s otvorenim ustima i hripanjem.

Poremećaji frekvencije, dubine i ritma disanja svakako mogu predstavljati znak ozbiljnog oboljenja. Tahipneja se javlja uz groznice i septikemije. Bakterijski toksini i povišenje temperature krvi izazivaju ubrzano disanje djelujući podražajno na centar za disanje. Uz navedeno, to može biti znak metaboličkih promjena, kao i problema vezanih uz krvožilni sustav, dišni sustav ili poremećaja u centralnom nervnom sustavu.

U svakom slučaju, savjetujem Vam da svog ljubimca odvedete na pregled kod veterinara koji će biti u mogućnosti utvrditi trenutno zdravstveno stanje ljubimca, odnosno dalje Vas savjetovati.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr