Povratak

Ugrizna rana - obrada, infekcija, rizici i važnost pravilnog liječenja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Javljam vam se jer je moja maca već par dana jako bolesna. Radi se o tome da je napadnut od strane većeg mačka koji nam stalno dolazi u dvorište i napada ga. Odolevao mu je dugo vremena, ali nedavno ga je jako isprebijao i izujedao da je mačak imao gnojne rane. Na žalost, zbog finansijske situacije, nismo u mogućnosti da ga vodimo veterinaru, pa mi trebaju hitni saveti. Čistili smo mačka i videli smo da je rana bila zagnojena. Nedavno je pukla i gnoj je počeo curiti pa se širi nesnosan smrad. Čistili smo ga čajem od kamilice, otopinom vode i morske soli, a drugarica nam je preporučila i hidrogen za rane koji koriste ljudi. Mačak je malo bolje počeo jesti, ali je još uvek mršav. Od muva ga štitim tako što ga pokrijem krpom koju natopim vodom ili čajem od kamilice. Pomagajte nam savetima jer ga jako volimo i ne možemo ga više gledati kako se muči. Srdačan pozdrav, Vesna

O: Ugrizne rane (vulnus morsum) vrlo se često susreću u veterinarskoj praksi, a nastaju kao posljedica ujeda domaćih i divljih životinja.

Uglavnom su praćene jakim nagnječenjem tkiva i vrlo su sklone infekciji jer u usnoj šupljini pasa i mačaka veliki broj raznih bakterija koje se  ugrizom unesu u ranu. Veličina rane ovisi o obliku i veličini zuba. Znakovi koji se razvijaju kod infekcija rana su: oteklina oko same rane, crvenilo, toplina oštećenog dijela kože, bolnost istog prilikom kretanja ili dodirivanja, iscjedak (gnoj), neugodan miris, gubitak apetita, depresija, sepsa (trovanje).

Ugriznu ranu uvijek prvo treba dobro oprati kako bi se iz nje mehanički odstranile nečistoće, a to treba učiniti što prije nakon ugriza. Dlaku oko rane treba ukloniti. Rana se ispire prvih nekoliko dana dok je otvorena i to više put dnevno. Poželjno je da je takva rana što duže otvorena, ako i dođe do gnojenja, da gnoj može iscuriti van, da ne zaostaje unutar rane. Aplikacija antibiotskih prašaka nije preporučljiva jer će oni samo dodatno zatvoriti ranu i onemogućiti drenažu. Infekcija znatno utječe na proces cijeljenja, a kod ugriznih rana se najčešće radi o mješovitim infekcijama koje izazivaju aerobni i anaerobni mikroorganizmi. Infekcije mogu biti lokalizirane na području ugriza, ali može doći i do generalizacije procesa, kada zbog probijanja prirodne obrane orgamizma dođe do širenja uzročnika gnojne infekcije po  cijelom organizmu. Mikroorganizmi se šire hematogeno (krvlju) ili limfom, a u  tom slučaju dolazi i do pogoršanja općeg stanja, a ugrožen je i život životinje.

Pravilno liječenje važno je da bi se došlo do zaraštavanja rane  i izbjeglo komplikacije poput sepse. Osim lokalne terapije (obrade  i dezinfekcije rane), izuzetno je važna primjena antibiotika, nadoknada tekućina i opća podržavajuća terapija.

Nemojte koristiti čaj od kamilice u oblozima jer je on dobra podloga za razvoj bakterija. Upotreba 3% hidrogena je ispravna, a osim njega kao dezinfcijens može se koristiti i Rivanol koji se također može nabaviti u ljekarnama.

Budući da je stanje u kojem se nalazi Vaš mačak  vrlo ozbiljno, svakako Vam savjetujem da posjetite veterinara. On će na pravilan način obraditi ranu, ukloniti gnoj i oštećeno nekrotično tkivo te aplicirati antibiotsku terapiju koja je mačku neophodna.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr