Povratak

Umirivanje mačke zbog njege dlake i sredstva za smirenje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
elena-tijan1

 
Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 


P:
Postoji li neko sredstvo za smirenje za mačke? Naime, trebala bih mačku okupati, podrezati nokte i počešljati. Ne mogu to napraviti nikako jer je sva divlja i ne mogu to napraviti, a da me mačka ne izgrebe ili mi ne pobjegne. Dok je bila manja još sam nekako i uspijevala, ali sada više nema šanse za to. Mačka je mješanka perzijske i domaće mačke te ima prilično dugu dlaku što zahtijeva njegu.
Unaprijed zahvaljujem na Vašem odgovoru.
Lijep pozdrav, Ivana

O: U našoj ponudi postoji nekoliko preparata za smirenje kućnih ljubimaca, od kojih bi istaknula DiaCalm tablete, Kalm Aid tablete, Bachove globule te Feliway sprej ili raspršivač.

DiaCalm je prirodni preparat za umirenje kućnih ljubimaca. Njegovi prirodni sastojci pomažu opustiti i umiriti pse i mačke u stresnim situacijama kao što su putovanje, grmljavina, vatromet, promjena okoline, izložbe i sl.

Djelatni sastojci su hmelj (Humulus lupulus), korijen valerijane (Valeriana officinalis) i ekstrakt đumbira (Zingiber officinalis). Hmelj je inače blagi sedativ koji djeluje protiv nervoze i napetosti, slično kao i valerijana koja umiruje i opušta mišiće dok đumbir smanjuje nervozu želuca i mučninu. Pripravak se po mogućnosti daje sat vremena unaprijed, a doza za mačke je 1 tableta. Budući da je duljina djelovanja individualna, doza se može po potrebi ponoviti, ali ipak ne više od 2 puta dnevno. DiaCalm tablete je bez prekida preporučljivo koristiti u razdoblju od 2 – 3 tjedna.

Kalm Aid tablete su također namijenjene razdražljivim i uznemirenim kućnim ljubimcima. Koriste se kod anksioznosti, stresa (vatromet, grmljavina), putovanja, problema u ponašanju i sl. Sadrže L-triptofan - esencijalnu aminokiselinu koja utječe na proizvodnju serotonina (ima opuštajući i smirujući učinak); L-theanin- aminokiselinu koja ima opuštajući učinak; Tiamin (vit.B1) - njegov nedostatak povezan s poremećajem živčanog sustava; nikotinamid; vitamin B6 i dr. sastojke. Može se davati u propisanoj dozi za trenutni učinak, a za dugoročni učinak daje se pola doze dnevno tijekom tri mjeseca. Za životinje do 5 kg tjelesne težine daje se pola tablete, a za one od 5 – 10 kg tjelesne težine daje se 1 tableta dnevno.

Što se tiče Bachovih cvjetnih tema, preporučila bi globule koje umanjuju osjećaj straha ili agresiju. Bachove globule ze strah sastoje se od mješavine aspena, crvenolisne šljive, obične sunčanice i mimulusa dok one protiv agresije sadrže božikovinu, bukvu, žljezdasti nedirak te vinovu lozu. Globule se daju u hrani ili otopljene u malo vode. Može ih se staviti i direktno u usta, ali onda ih se mora staviti između zuba i usana odnosno obraza jer se globuli moraju u ustima otopiti, a ne progutati. Kod akutnih stanja daju se 2 – 3 puta dnevno kroz tjedan dana, a kod kroničnih stanja 1 – 2 puta dnevno kroz mjesec dana. Doza za mačke je 5 – 8 globula, ovisno o veličini i težini životinje.

O Feliway spreju i raspršivaču te njegovoj primjeni možete više pročitati u naslovima Zapetljana dlaka - preparati za raščešljavanje / Lijekovi i sredstva za umirenje te Mačji facijalni feromoni - "Ceva" Feliway spray.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr