Povratak

Upala pluća i mačji rinotraheitis

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Lijepo Vas sve pozdravljam i nadam se da će me Vaša pomoć malo ohrabriti i pomoći mojoj maci. Prije točno 2 mj. našla sam malog mačka na ulici i udomila ga. Interesirali smo se da li ga je potrebno cijepiti u Veterinarskoj stanici u Kutini, gdje su nam rekli da ga je samo potrebno očistiti od parazita. Međutim od Veterinarske stanice u Sisku rečeno nam je da je mačka potrebno cijepiti. Kada smo došli na cijepljenje rekli su nam da je okoćen oko 20.8.2006. To je bilo 20.12. - već je kihao i šmrcao, nije imao temperaturu, dijagnoza Herpes virus infekcija. Dobio je sprej protiv nametnika za vrat, Sinulox 250 mg koje je trebao trošiti 1/4 tablete na dan, injekcije Klavuxil, vitamin AD3E, Biodil i Stronghold 6% za mačiće.

Kontrola 27.12. - Tokosen, Biodil i DXA fort. Nije imao temperaturu. Kontrola za 8 dana - Sinulox koji smo davali kao prije. Sve je bilo dobro do 7.1. kada je dobio visoku temperaturu 41,2. Dijagnozirana mu je Pneumonija i ordinirano Engemicin i Vitamin AD3E. Od tada svaki dan prima injekcije Engemicin i Biodil. Temperatura se stišala i prije 2 dana ponovno narasla na 39,4. Jučer 11.1. dobio je Engemicin, Biodil, Dexafor i Spasmex. Apatičan je, ne igra se, ništa ne pije i ne jede, stolica mekana, sluzava, teško guta i diše, jučer je malo povraćao, ne da se dirati. Mačak ne izlazi van na ulicu, živi u higijenskim uvjetima otkad je kod nas, hrani se kupovnom hranom za mačiće. Jako smo zabrinuti jer smo se vezali za njega i jer je postao dio obitelji. Molim Vas dajte nam drugo mišljenje.
Unaprijed zahvaljujem. Pozdrav, Sandra

O: Upala pluća se može javiti kao kataralna bronhopneumonija ili kao fibrozna ili krupozna upala pluća.

Kataralna bronhopneumonija je bronhalnog porijekla, a krupozna upala pluća je hematogenog porijekla. Sve upale pluća započinju s bronhitisom. Upalu pluća mogu uzrokovati bakterije i virusi, koji u pluća mogu dospjeti izvana aerogenim ili hematogenim putem ili saprofiti koji žive u zdravom tijelu i ako padne opća otpornost organizma dospiju u pluća i postanu patogeni. Kao pogodovni faktori u obzir dolaze greške kod držanja, njege i prehrane životinje, zarazna, nametnička i druga oboljenja opće naravi. Simptomi bolesti su visoka temperatura, životinja je apatična, konjuktive su zažarene, javlja se iscjedak iz nosa, disanje je ubrzano i plitko, bilo je ubrzano. Male životinje (psi, mačke) leže u pravilu na bolesnoj strani. Kao komplikacija se može javiti upala porebrice, nekroza ili gangrena plućnog tkiva, rjeđe encefalitis, artritis, petehijalna groznica...

Dijagnoza upale pluća temelji se na kliničkom nalazu. Da biste dobili  drugo mišljenje morat ćete otići u drugu veterinarsku ambulantu kako bi tamošnji veterinar uz pomoć dijagnostičkih metoda mogao potvrditi dijagnozu ili je odbaciti. Na žalost, na ovaj način, bez pregleda životinje, nije moguće postaviti kvalificiranu dijagnozu.

Mačji rinotraheitis febrilna je, vrlo kontagiozna zarazna bolest koja se najčešće pojavljuje iznenada, javlja se tijekom cijele godine s većom učestalošću u hladnijim mjesecima. Uzročnik bolesti je mačji herpes virus (FHV-1). Bolest je proširena u svijetu, ali ne prelazi na druge životinje. Inkubacija rinotraheitisa u mačaka traje 2 - 5 dana. Mortalitet u mladih mačaka može biti vrlo visok, i do 100%. Većina životinja ipak ozdravi u roku dva tjedna, ako se pravodobno postavi dijagnoza i ako se životinja terapira na vrijeme. Klinički simptomi variraju od blagih do vrlo teških oblika. Bolest se očituje groznicom, slinjenjem, konjuktivitisom, obilnim okulonazalnim iscjetkom koji može začepiti nosnice i slijepiti očne kapke, hunjavicom, kihanjem i promjenama na prednjim dišnim prohodima, zbog čega životinje otežano dišu, ne jedu i gube na tjelesnoj težini.

Ova bolest dovodi do poremećaja pulmonarnih obrambenih mehanizama, predisponirajući mačke za sekundarne bakterijske infekcije. Sekundarne infekcije najčešće su uzrokovane bakterijama Pasteurella multocida, Bordatella bronchoseptica, Streptococcus sp. i Mycoplasma felis, a mogu uzrokovati kronični, gnojni rinitis i konjuktivitis, upalu porebrice, pa i pneumoniju. Virus može biti latentno prisutan i u ganglijima. Većina mačaka koje se oporave od rinotraheitisa postaju nosioci i izlučuju virus, bilo spontano ili nakon stresa. Osjetljive mačke, osobito mačići s niskim materinim imunitetom, inficiraju se nakon kontakta s oboljelim mačkama (virus izlučuju putem iscjetka iz nosa i očiju, te slinom) ili s mačkama u rekonvalescenciji, a isto tako i u kliničkim inaparentnim infekcijama koje omogućuju neprimjetno širenje virusa.

Naša je preporuka da se mačići vakciniraju u dobi od 8 - 9 tjedana, a potom revakciniraju u dobi od 12 tjedana. Mačke se mogu cijepiti u bilo kojoj životnoj dobi, ako već nisu cijepljene kao mlade. Vakciniraju se isključivo zdrave mačke, jer u protivnom može doći do neželjenih efekata.

Nadam se da će Vaš mačić ozdraviti. Ukoliko imate sumnje u postavljenu dijagnozu, svakako što hitnije odvedite mačića kod drugog veterinara.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr