Povratak

Upala usne

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Kastrirani perzijski mačak star 11 godina ima upaljenu usnu oko 4 dana i upala postaje sve veća. Na dodir ga ništa ne boli i ne odbija hranu, naprotiv, puno jede. Nismo bili kod veterinara, pa me zanima da li bi trebali ići. Unaprijed hvala. Ivan

O: Pretraga usana provodi se u sklopu kliničke pretrage probavnih organa koja obuhvaća: apetit i žeđ, uzimanje hrane, žvakanje i gutanje, podrigivanje i povraćanje. Slijedi pretraga usta, ždrijela i jednjaka, sondiranje želuca i pretraga želučanog sadržaja, pretraga trbuha, defekacija, pretraga ekskremenata te rektalna pretraga (koristi se za velike životinje radi pretrage trbušnih organa).

Usne je potrebno pregledati izvana, uključujući i njihovu okolinu, a zatim je potrebno životinji otvoriti usta. Kod pasa i mačaka, usta se otvaraju na način da se jednom rukom obuhvati gornja čeljust preko nosa, pa prstima s jedne strane, a palcima s druge strane pritisnemo obraze na kutnjake. Pošto životinja razmakne čeljusti, obuhvatimo drugom rukom donju čeljust iza očnjaka. Dokle god se drži čvrsto gornja čeljust i pritišću se obrazi na kutnjake, nema opasnosti od ugriza.

Pošto su usta otvorena potrebno je pretražiti i desni, obraze, zubno meso, jezik, tvrdo i meko nepce.

Bez ozira što Vaš mačak za sada ima dobar apetit, radi upale usne se to može promijeniti svaki tren, a i budući da pišete da se upala širi svakako je potrebno otići do veterinara kako bi otkrio uzrok te upale i uklonio ga. Vašeg je mačka potrebno liječiti kako se upala ne bi proširila na susjedne organe, a putem krvi i mnogo dalje u organizam. Osim toga takva mjesta su mjesta oslabljene rezistencije i predstavljaju potencijalna ulazna vrata za druge infekcije.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr