Povratak

Toksičnost paracetamola za mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Moje pitanje je kako utvrditi da li maca ima povišenu tjelesnu temperaturu. Čula sam da se to može ustanoviti ako mu je nosić suh. Imam mačka starog 4,5 mjeseca. Nije cijepljen. Imao je gliste, to smo izliječili. Veterinara sam kontaktirala telefonom i objasnila stanje mačka; naime prehlađen je već duže vrijeme, kiše dosta, teže diše (kao da mu je začepljen nos), nosić mu je suh, a imao je i proljev koji je trajao jedan dan. Hranim ga kuhanom rižom i gotovom hranom za mace. Mačak ima normalan apetit i veseo je. Veterinar mi je rekao da to nije ništa i da nema potrebe za pregledom, te da mu dam tabletu Paracetamola u količini koja se daje djeci. Da li je to u redu?

Molim vas za savjet, jer nemam baš povjerenja u svog veterinara (cuku mi je vakcinisao bez ikakvog pregleda).
Unaprijed hvala, Maja

O: Normalna tjelesna temperatura zdrave, odrasle mačke je 38-39 stupnjeva. Temperatura može biti povišena ukoliko je ljubimac uznemiren ili preplašen, ukoliko je neposredno prije mjerenja bio aktivniji ili ukoliko se zaista radi o bolesti. Temperatura se mjeri rektalno. Kod nemirnijih životinja potrebna je pomoć još jedne osobe koja će mačku držati. Ako koristite živin termometar, prije upotrebe ga protresite i podmažite sapunom, a zatim polako stavite u rektum, otprilike 2,5 cm od analnog otvora. Nakon određenog vremena (postoje petminutni i minutni termometri) termometar izvadite, obrišite i očitajte. Ukoliko tjelesna temperatura na bilo koji način odstupa od normalnih vrijednosti, potražite pomoć veterinara.

Paracetamol ili acetaminofen je sredstvo protiv bolova (analgetik) namjenjen za humanu uporabu. Nakon primjene preparata, kod čovjeka se sastojci razdvajaju na enzime u jetri. Stoga, za ljude je paracetamol općenito sigurno i korisno sredstvo protiv boli. Ljubimci (posebice manji psi i mačke) su podložni oštećenju jetre i tkiva već od manjih doza paracetamola. Naime, mačke nemaju glukuronil-transferazu, enzim potreban da sigurno rastavi paracetamol. Stoga je paracetamol iznimno toksičan za mačke, i kao takav bi se trebao izbjegavati.

Znakovi toksičnosti se brzo razvijaju i mogu obuhvaćati slinjenje, povraćanje, slabost i bolove u želucu, diskoloraciju jezika i zubnog mesa ...

U svakom slučaju, kako postoje drugi, sigurniji lijekovi i ljekoviti pripravci koji se mogu koristiti kod mačaka, savjetujem Vam da se u vezi istog obratite svom veterinaru, odnosno, da potražite drugo mišljenje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr