Povratak

Uzroci povećanja mliječnih žlijezda

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Primjetila sam povećanje mliječnih žlijezda kod svoje mačke (bradavice su se mnogo povećale, rozo - ljubičaste boje). Zanima me koji sve mogu biti razlozi povećanja mliječnih žlijezda?
Hvala,
Maja

O: Povećanje mliječnih žlijezda u mačaka najčešće je znak graviditeta. Uz povećavanje mliječnih žlijezda, u drugoj polovici graviditeta vidljivo je i povećanje obujma trbuha.

Osim graviditeta, mliječne žlijezde se povećavaju i uslijed neoplastičnih tvorbi, koje su u 80% maligne.

Tumor mliječne žllijezde može se javiti u mačaka od 9 mjeseci pa do 23 godine starosti a najčešće u dobi od 10 do 12 godina. Zabilježena je veća pojavnost u nesteriliziranih mačaka, a tek rijetko u ženki u kojih je obavljena samo ovarioktomija.

Osim tumora, na mliječnoj žlijezdi može se javiti hiperplazija mliječne žlijezde neupalne prirode. Postoje dva tipa hiperplazije u mačka: lobularna hiperplazija i fibroepitelna hiperplazija. Lobularna se javlja kao opipna masa na jednoj ili više žlijezda. Zabilježena je u mačaka starosti 1 do 14 godina a najčešće sa 8 godina. Većina oboljelih mačaka je nesterilizirana. Fibroepitelna se obično javlja u mladih mačaka, onih koje su u ciklusu ili pak skotne. U većine se hiperplazija javlja 1 do 2 tjedna nakon prvog estrusa.

Kod tumora je klinički uočljivo prijanjanje tumora za kožu a rjeđe za abdominalnu stijenku. Obično je tumor čvrst i čvorast. U 25% slučajeva ove mase i ulceriraju. Zahvaćene bradavice mogu biti zacrvenjene i otečene a iz njih se može cijediti smeđa ili žuta tekućina. Tumor može zahvatiti jednu ili sve mliječne žlijezde a uočava se jednako na lijevoj i desnoj strani. U više od 50% mačaka zahvaćeno je više žlijezda.

Hormonski disbalansi spolnih žlijezda, štitne žlijezde i dr., također mogu biti razlog ovakvom stanju.

Savjetujem Vam ukoliko se palpiraju kvržice na mliječnoj žlijezdi, da macu što prije odvedete veterinaru, kako bi se izbjegle komplikacije koje mogu biti opasne po život.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr