Povratak

Visoka temperatura

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivan Marić, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam mladog mačka starog oko 10 mjeseci. Udomili smo ga jer smo ga pronašli na ulici kao sasvim malo mače. Nakon početnih problema sa stanjem u kojem je bio kad smo ga pronašli potpuno se oporavio i bio veselo i živahno mače. pred 14 dana smo primijetili da bira jelo, ne jede baš puno i neće piti vodu. Potražili smo pomoć veterinara i ispostavilo se da ima visoku temperaturu (preko 40), postavljena mu je dijagnoza Enteritis. Započelo je liječenje. Iako je bio pod injekcijama antibiotika nije se popravljalo stanje pa je završio na infuziji šest dana. Temperatura mu još uvijek varira od 39, 4 do 40,2, kako koji dan. Počeo je jesti i piti vodu.

Jede samo kuhanu piletinu ili junetinu jer drugo neće, svoju gotovu hranu u potpunosti odbija bilo koje vrste. Inače su obavljena sva cijepljenja osim mačje leukemije, ali smo ga testirali na leukemiju i sidu i test je bio negativan. Koliko još može biti ovakovo stanje? Više ne znamo što da poduzmemo.
Hvala, Biserka 

O: Mladi mačići u prvim mjesecima života, zbog još slabo razvijenog imunološkog sustava izuzetno su osjetljivi na razne virusne bolesti .

Samo na osnovu iznesnih podataka jako je teško dati bilo kakvu objektivnu ocjenu o stanju Vašeg mačića. Dugotrajno povišena temperatura i neučinkovitost antibiotske terapije navode na sumnju da se radi o virusnoj infekciji. Dijagnosticiran enteritis (upala crijeva) i dob ljubimca navodi me na sumnju da bi se moglo raditi o panleukopeniji (zaraznom enteritisu) mačaka.

Panleukopenija mačaka virusna je bolest mačaka, jako kontagiozna (zarazna), a najteži oblici javljaju se upravo kod malih mačića. Primjenom vakcine protiv parvovirusa koji uzrokuju ovu bolest značajno je smanjena njena pojavnost, ali je još uvijek razmjerno učestala kod necijepljenih mačaka, a može se javiti i kod cijepljenih mačića izloženih jako visokoj dozi virusa. Virus je izuzetno otporan i može opstati u okolini jako dugo, ukoliko prostor u kojem je boravila bolesna životinja nije dezinficiran. Virus se izlučuje svim sekretima i ekskretima bolesne životinje u akutnoj fazi bolesti, a može se pronaći u fecesu životinja i do 6 tjedana nakon oporavka od infekcije. Zbog svoje otpornosti može se prenositi i putem odjeće i obuće.

U akutnim slučajevima bolest se očituje visokom temperaturom (40 - 41,7°C), bezvoljnošću i anoreksijom. Povraćanje se obično javi par dana nakon povišenja temperature. Proljev se javlja obično nešto kasnije, ali i ne mora. Jaka dehidracija nastupi jako brzo i dolazi do hipotermije i u težim slučajevima septičkog šoka i smrti.

Kliničkim pregledom uočava se kod životinje izražena depresija, jaka dehidracija, ponekad bolnost u području trbuha. Bolest se dijagnosticira na osnovu kliničke slike i pretrage krvi koja pokazuje izrazitu paleukopeniju.

Na žalost kao ni kod drugih virusnih bolesti ne postoji lijek kojim bi se dijelovalo direktno protiv virusa. Antibiotska terapija provodi se da bi sprječile ili lječile sekundarne bakterijske infekcije koje se razviju nakon što virus svojim djelovanjem oslabi organizam životinje.

Terapija se sastoji od opće anti-infekciozne terapije vitaminima kako bi se jačala obrambena sposobnost organizma i nadoknade fluida i minerala u sprječavanju dehidracije.

S obzirom da je Vaš mačak počeo jesti i piti to je dobar znak početka oporavka od infekcije (bez obzira radi li se u njegovom slučaju o panleukopeniji ili nekoj drugoj bolest). Za sada je najbitnije da nešto jede kako bi povratio izgubljenu snagu pa je dobro i da mu udovljite u njegovom izboru tipa prehrane.

Uz daljnje sljeđenje uputa Vašeg veterinara i malo strpljenja vjerujem da je mačak na dobrom putu skorog oporavka.

.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr