Povratak

Začep i prehrana starije mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam mačku,poluperzijanku,staru 12 godina (ima cca.2 kg). Prije 3 tjedna počela je imati problema s probavom te uopće nije mogla izbaciti stolicu. Kod veterinara je primila dvije injekcije i parafinsko ulje, i tako nekoliko dana za redom. Terapija nije pomagala te je mačka prije tjedan i pol bila na klistiranju. Pronašli su trihobezoare u crijevima, koji su zaustavljali izbacivanje stolice. Sada mora koristiti BEZO-Pet pastu. Mislili smo da će sve biti u redu, međutim, danas, tjedan dana nakon klistiranja, mačka još uvijek nije imala stolicu, te su se javili jaki grčevi u trbuhu. Inače dobro jede, više puta na dan manje obroke, jako je mirna i u zadnjih par dana nema volje za igranjem.

Ponovo smo bili kod veterinara (već deveti put u ta tri tjedna) te je mačka primila parafinsko ulje, ponovo dvije injekcije i infuziju. Zanima me o čemu se zapravo radi, zašto moja mačka nema stolicu, a bila je na klistiranju te više ne jede suhu hranu, nego kuhanu piletinu, tune i salamu? Postoji li kakva operacija i hoće li ju starija mačka izdržati? Znam da ste pisali o problemima sa stolicom i o trihobezoarima, ali mislim da mi mačka ima neki ozbiljniji problem - ona praktički nije bila na WC-u tri tjedna, osim onog klistiranja.
Marijana-Tea

O: Mačke dosežu svoju stariju dob sa deset do dvanaest godina. Biološki se djelovanje starenja očituje na organima.

Smanjuje se bazalni metabolizam (potreban za osnovne funkcije organizma) i javljaju se promjene u građi tijela, tako da se smanjuje mišićje i tekućina, a povećava se količina masti.

Što se tiče probavnog sustava, smanjuje se slinska i želučana sekrecija te veličina trepetljika u crijevima i motilitet debelog crijeva, smanjenje gušteračinih enzima i žućnih kiselina.

Hrana za starije mačke sadrži smanjenu totalnu dnevnu zalihu energije. Smanjenjem mišićne mase mačke gube proteinsku rezervu, koju organizam normalno koristi da prevlada stanje stresa jer je mobilizacija tjelesnih proteina karakteristična fiziološka reakcija na stres.

Zato je potrebno da starijim mačkama omogućimo visokokvalitetan izvor proteina u hrani i osiguramo esencijalne aminokiseline da minimaliziramo gubitak mišićnog tkiva. Mast kao izvor energije mora biti viskoprobavljiva.

Začep je dosta čest u mačaka. Uzroci su kosti, dlaka, strana tijela i manjak vlaknine u hrani, zatim nedostatak kretanja, upala rektuma, perianalna fistula, polipi i neoplazije, suženje rektuma..., a od strane živčanog sustava to su bolest intervertebralnog diska, traume križa i idiopatski megakolon u mačaka (proširenje debelog crijeva bez poznatog uzroka) te fraktura zdjelice.

Kako mačka normalno jede, a stolice nema, savjetujem Vam da napravite rentgensku pretragu i temeljitu pretragu na Klinici za internu Veterinarskog fakulteta.

Izbjegavajte mački davati tunu i salamu. Preporučam konzerve w/d od Hill`s-a, koje su indicirane kod konstipacije s ciljem povećanog unosa vlakana, da se pojača peristaltika, u koje obavezno svaki dan treba dodavati parafinskog ulja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr