Povratak

Začepljen nos i otežano disanje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Moja mlada mačka (1,5 god.) ima problema s disanjem. Začepljen joj je nos i otežano diše. Ponekad primjetim da diše i kroz usta. Također i kiše. Nema iscjedak iz nosa niti iz očiju. Sve drugo je ok. Postoji li kakav lijek, jer je ona uglavnom vani pa sumnjam da bi dobro podnijela odlazak veterinaru ? Unaprijed hvala, Damir

O: Kako niste naveli je li Vaš mačak cijepljen i očišćen od crijevnih parazita, svakako bih Vam preporučio da to učinite čim mačak ozdravi. U suprotnom, mogućnost za infekciju i oboljenje je umnogostručena.

Otežano disanje ukazuje na probleme tj. eventualnu infekciju gornjih dišnih puteva, koja je najčešće virusne etiologije.

Od virusnih bolesti u mačaka se najčešće javljaju: kalicivirusna infekcija, virusni rinotraheitis i panleukopenija.

Mačja kalicivirusna infekcija je najčešća zarazna virusna bolest gornjih dišnih prohoda kod mačaka. Blaže je naravi od virusnog rinotraheitisa i rijetko izaziva ozbiljne komplikacije. Prenosi se direktnim kontaktom sa slinom, iscjetkom iz očiju i nosa (ponekad i izmetom) zaražene mačke. Bolest počinje iscjetkom iz nosa i suzenjem, gubitkom apetita i povišenom temperaturom. Kihanje nije tako izraženo.

S obzirom da ste naveli da vaš mačak nema iscjetka iz nosa i oka moguće da se ne radi o takvoj vrsti infekcije ili još nije uznapredovala.

Kako je upravo u ovo vrijeme sezona prehlada i gripa, moguće je da se radi samo o prehladi. Prehlada je virusna infekcija, a može biti uzrokovana s više od 200 tipova virusa, najčešće iz porodice adeno i rinovirusa.

Na žalost na ovaj način nemoguće je postavljati diagnozu a pogotovo propisivati terapiju. Idealno bi bilo otići kod veterinara i obaviti pregled, te započeti s eventualnom terapijom koja je u nekim situacijama neophodna.

Promatrajte mačka i ukoliko primjetite pogoršanje obavezno ga odvedite veterinaru.

Jedino što vam mogu preporučiti je upotreba vitaminsko-mineralnih pripravaka u svrhu jačanja organizma i podizanja imuniteta: Vétoquinol - Vita-Pet pasta, Pfizer - VMP pasta za mačke ili Agrifa - ImmunoBoost pasta - energetska pasta koja se koristi za životinje u oporavku da bi stekle potreban imunitet i dobile dodatnu pojačanu energiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr