Povratak

Zarazni enteritis mačaka (Panleukopenija mačaka)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Hitno trebam Vašu pomoć, pa ako mi možete pomoći bit ću Vam zahvalna. Naime, moj mačak star šest mjeseci već sedam dana ide k veterinaru na injekcije protuotrova. Veterinar sumnja da je otrovan s obzirom na simptome poput krvave stolice i krvarenja iz nosa. Međutim, mačak ima izuzetno smrdljiv zadah (po gnoju) već duže vrijeme, a usna šupljina mu je puna gnojnih naslaga. Kako apetit nije imao već puno prije navodnog trovanja, a i čudno je pregutavao slinu, mislim da ima Panleukopenija ili zarazni enteritis mačaka. Svi simptomi odgovaraju, a i u istoj kući živi mačak od kojeg je najvjerojatnije dobio taj virus. Molim Vas na bilo kakvom savjetu, odnosno ima li smisla dalje davati mu protuotrov jer mu nije ništa bolje. Hvala! Karla

O: Zarazni enteritis mačaka (Panleukopenija mačaka) je akutna virusna bolest čija inkubacija traje 4-10 dana. Klinički znakovi su vrlo različiti, od perakutnih koji završavaju naglim uginućem, do blagih. Često oboljevaju mlade ili nevakcinirane životinje, a bolest je učestalija potkraj zime i početkom proljeća.

Najznačajniji simptom je povraćanje tekućine ili sluzi obojene žučju, što dovodi do prljanja usana i brade, a dah često ima fetidan zadah. Životinja je izrazito snuždena i brzo se razvija dehidracija, uz upale oči. Mačka zauzima veoma često tipičan zguren položaj, pokazuje da je žedna, ali nije kadra piti. Proljev se u pravilu kod te bolesti ne javlja. Temperatura se kreće oko 40-41°C, a temperaturni skok ubrzo prelazi u subnormalnu temperaturu i uginuće. Urin je oskudan, intenzivne boje i veoma prodornog zadaha. Zabilježen je i razvoj stomatitisa, kao i erozije epitela na vršku jezika, što ukazuje na sekundarne bakterijske i virusne infekcije.

Dijagnoza se postavlja na temelju kliničke slike i tipičnih nalaza krvi. Za ovu bolest je tipičan pad broja leukocita koji se javlja još u stadiju inkubacije. Groznica i leukopenija (pad broja leukocita) omogućuju da se isključe otrovanja.

Otrovi čiji se mehanizam toksičnog djelovanja zasniva na poremećaju procesa zgrušavanja krvi nazivaju antikoagulansi. Opća karakteristika otrovanja je blijedilo vidljivih sluznica i krvarenja po tijelu u obliku većih ili manjih hematoma po uškama, butovima, u okolici zglobova, posebno skočnog zgloba, te po vidljivim sluznicama. Krvarenja se zapravo razvijaju u svakom tkivu, a otrovane životinje mogu imati krvavi proljev ili povraćati krv, mogu krvariti na nos ili mokriti krv.

Dijagnoza se postavlja na temelju kliničke slike i laboratorijskog određivanja vremena grušanja krvi.

Ukoliko Vaš veterinar nije u mogućnosti provesti navedene dijagnostičke pretrage, savjetujem Vam da mačku odvedete na pregled na Veterinarski fakultet.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr