Povratak

Čirevi na koži hrčka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam sirijskog dugodlakog hrčka već godinu i pol. Ima dva čira na sebi, jedan kod vrata i jedan kod prednje noge. Šta da radim? Je li to znači da će uskoro uginuti ili što? Patricia

O: Gnojne bakterije uvuku se u lojne žljezde dlaka na koži i tu otpočne gnojenje. Čir je najčešće posljedica nedovoljne higjene kože, slučajnih i nevidljivih ozljeda, a sklone su mu iznemogle i starije individue sa slabijim imunološkim sustavom. Čirevi nastaju na koži odbacivanjem nekrotičnog tkiva, a može doprijeti sve do potkožja, muskulature i kosti.

Slučajne ozljede na koži mogu se inficirati bakterijama, što usporava zaraštavanje i zahvaća dublje slojeve kože. Po koži se jave čirevi i mjehuri ispunjeni krvavim sadržajem te je prekrivena krvavo-gnojnim eksudatom. Upalnim procesom je zahvaćen i korijen dlake i dlačni folikul te dolazi do ispadanja dlake i razaranja dlačnog folikula.

Kod površinskih gnojnih upala kože terapija se provodi antibioticima. Kod dubokih gnojnih upala kože terapija je znatno dugotrajnija.
 
Nastajanje rana ili usporeno zaraštavanje ozljeda na koži može biti i posljedica nedostatka vitamina i minerala pa ih je neophodno dodavati u vodu ljubimca. Vitaminsko-mineralni pripravci za glodavce dostupni su i u ponudi Pet centra.

Kao kućni ljubimac, dobro zaštićen te pravilno hranjen i njegovan, hrčak živi 2-3 godine pa Vaš hrčak i nije u nekoj rizičnoj dobi.

Savjetujem Vam da posjetite veterinara za male životinje, kako bi se kliničkim pregledom utvrdilo stanje procesa i poduzelo liječenje lokalno ili simptomatski jer otvoreni procesi na koži mogu dovesti do septičkih stanja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr