Povratak

Abdukcija (odmicanje nogu) kod okoćenih kunića i preveniranje abdukcije

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Imam 3 mala kunića stara 15 dana. Nakon 2 dana od okota uporno su kopkali i došli do plastičnog djela (dno gnijezda). Ja sam stalno stavljao stelju ispod, a oni su opet dospjeli na plastično dno. 11. dana sam zamijetio da su im stražnje noge abducirane. Shvatio sam da je to zbog skliskog plastičnog dna gnijezda. Odmah sam stavio tepih ispod i na njega stelju, tako da je problem klizanja riješen.  Nakon 4 dana od stavljanja tepiha jedan kunić je dobro, drugom se stupanj abdukcije smanjio, dok su kod trećeg neznatne promjene tj desna stražnja noga mu je još poprilično abducirana, lijeva dosta manje. Normalno skaču i igraju se, samo trećem desna noga i dalje "proklizava" i na tepihu. S prednjim nogama je sve uredu. Vježbama rastezanja i masažom pokušavam riješiti tj. "ubrzati" proces ozdravljenja. Zanima me kakva je prognoza ovog stanja sa stručnog gledišta? Ja mislim pošto su mladi i muskulatura im nije još skroz razvijena da bi to trebalo proći. Marin


O:
Pojava koju opisujete kod Vaših kunića razvojna je anomalija koja najviše pogađa mlade kuniće, poput vaših ali i starije kuniće koji se slabo kreću. Smatra se da u nastanku bolesti genetika ima značajnu ulogu ali, kako se bolest smatra razvojnom anomalijom, također i uvjeti držanja prvenstveno sklizak i gladak pod.

Vi ste sjajno uočili povezanost skliskog poda i nastupa simptoma i Vaša reakcija je zaista pravovremena i valjana. Kunići mogu imati različit stupanj abdukcije (odmicanja) nogu.Najviše su zahvaćene stražnje noge, jedna ili obje, pri čemu se može raditi o blagim, jedva primjetnim problemima, ali i o poteškoćama koje mogu čak onemogućavati kretanje.Smatra se da su stražnje noge više zahvaćene kod mladih kunića a prednje kod starijih.Ukoliko se problem ne uoči na vrijeme, nastupe promjene na pripadajućim zglobovima, koje je kasnije teško ili nemoguće ispraviti.

Specifične terapije nema i preporuča se ono što ste Vi odmah napravili: postavljanje izdašne prostirke odnosno poda koji neće biti sklizak.Nakon toga, kod mladih kunića preporučaju se vježbe kojima se stimulira normalan anatomski položaj. Prognoza je veoma nezahvalna zbog određene genetske predispozicije.Ukoliko abdukcija ekstremiteta potraje i ne mijenja se na bolje, ovisno o stupnju smetnje, preporuča se amputacija ili kao krajnja mjera eutanazija.  Vaši kunići su u sjajnim rukama i koliko mogu zaključiti iz Vašeg dopisa, oporavljaju se odlično.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr