Povratak

Afrički patuljasti jež odbija hranu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam mužjaka afričkog patuljastog ježa godinu i pol dana. U početku mu se prehrana sastojala od krute hrane za mačke i krute hrane za zečeve, na što su me uputili u Zoo- shopu, i svaku večer bih mu dala porciju normalne količine koju bi pojeo. No, prije otprilike 2 mjeseca 6-7 dana je u potpunosti odbijao tu vrstu hrane te je jako izgubio na težini pa smo posjetili veterinara koji nam je rekao kako mu je vjerojatno ''dosadila'' ta vrsta hrane i da probamo s mekom hranom za mačke u vrećicama. No, kad je jež probao tu hranu, počeo je jesti samo nju i odbijao krutu hranu za mačke i zečeve koju je prije jeo (ali uvijek bih mu ostavila i jednu i drugu vrstu hrane). Nije me to previše zabrinjavalo, no prije 4-5 dana prestao je jesti i meku hranu. Nudila sam mu i krutu hranu, i jaje i salatu i rajčicu, ali ništa ne želi jesti. Nije izgubio na težini, ali počeo je puzati po podu i trljati vrat kao da mu je nešto zapelo u grlu, što je prestalo prije 2 dana,  ali još uvijek ništa ne jede. Je li uzrok vrućina ili što? Prošlo ljeto je malo manje jeo, ali ne ovako. Što da radim?
Sve sam pokušala i ne znam u čemu je problem.
Kristina

O: Odbijanje uzimanja hrane u ježeva može se povezati s različitim uzrocima. Tako, odbijanje hrane može biti povezano sa zdravstvenim poremećajem, depresijom, padom tjelesne temperature, visokom vanjskom temperaturom,...

Od zdravstvenih poremećaja se najčešće spominju problemi vezani uz oralnu higijenu i zube, koji za posljedicu mogu imati otežano uzimanje hrane ili potpuna nemogućnost uzimanja hrane.

Vanjska temperatura ima veliki značaj u držanju i osiguravanju optimalna zdravlja ljubimca. Tako, niže temperature (ispod 20° C) se ne preporučuju jer nerijetko vode prema prestanku uzimanja hrane kao i različitim zdravstvenim poremećajima. Stoga, potrebno je paziti da njihova temperatura stalno bude oko 24°-26° C.

Mnogi vlasnici ove životinjske vrste u sličnim situacijama prvo pokušaju "pridobiti" ljubimca da jede mijenjajući mu prehranu ili nudeći mu neke od njegovih/njenih najdražih poslastica. Naravno, ponekad ni prije navedene metode ne poluče s uspjehom pa su vlasnici prisiljeni hraniti ih pomoću šprice. Tako, moguće je napraviti mješavinu usitnjenog tvrdo kuhanog jaja, malo vode (zamjenskog mlijeka za mačiće) te žličice kukuruznog sirupa. Također, moguće je primijeniti i npr. Royal Canin Recovery hranu te ga s malo mlake vode dodatno razrijediti i na takav način osigurati da se može primijeniti uz pomoć šprice (brizgaljke). To sve se pomiješa i uz pomoć šprice se postupno aplicira 3-4 puta dnevno po 3 ccm po strani usta. Na takav način aplicirano osigurava se da sam ljubimac ipak guta te se posljedično prevenira da aplicirani sadržaj ne završi u dišnim prohodima.

Naravno, sve prije navedeno se može primjenjivati ako ste prethodno posjetili veterinara i isključili neki od eventualnih zdravstvenih poremećaja, koji se moraju na odgovarajući način liječiti.

Stoga, posjet veterinaru je i ono što bih Vam ponovno savjetovao.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr