Povratak

Afrički tvor i cijepljenje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Nabavili smo male afričke tvoriće stare dva mjeseca i zanima nas koje biste nam cijepivo preporučili protiv štenećaka i bjesnoće i da li se to cjepivo može kod vas nabaviti. Još nešto, kolika doza cjepiva je potrebna za jednog tvorića te koliko to cijepivo košta? Antonio


O: Afrički tvorovi su kućni ljubimci sve više atraktivni zbog svoje zanimljive osobnosti, zaigranosti i izbirljive prirode. 

Cijepljenje protiv štenećaka, kao i protiv bjesnoće, provodi se jedanput godišnje. Iako ova cijepljenja nisu obavezna zakonom, ista se preporučuju u svrhu održavanja zdravlja i prevencije pojave bolesti.

Naime, štenećak uzrokuje visoki postotak smrtnosti u tvorića te su isti izrazito podložni ovoj bolesti. Iz tog razloga, savjetuje se cijepljenje tvorića protiv ove bolesti.

U cijepljenju se najčešće koriste cjepiva namijenjena mladim psima, dozom bez leptospiroze i prilagođena tjelesnoj težini samog ljubimca. Nakon same vakcinacije, ljubimac bi trebao ostati još neko vrijeme kod veterinara kako bi isti mogao reagirati ako ljubimac razvije neki od oblika alergijske reakcije.

Prema zakonskim odredbama cijepljenje protiv bjesnoće nije obavezno iako ga Zakonodavac savjetuje. Naime, ako se s ljubimcem upućujete preko granice u neku drugu državu, potrebno je ishoditi veterinarsku dozvolu o prijenosu, potvrdu o cijepljenju protiv bjesnoće kao i potvrdu o čipiranju ljubimca. Također, ukoliko tvorić vrijeme provodi izvan kuće u interakciji s drugim životinjama, onda je uputno obaviti i ovo cijepljenje. Tvorovi se mogu cijepiti protiv bjesnoće već u starosti od tri mjeseca.
 
Kako se u našim trgovinama ne mogu kupiti cjepiva, više o samim cjepivima, njihovim dozama kao i cijenama možete saznati na adresi svojeg veterinara.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr