Povratak

Agresivnost i kastracija kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
mr.sc. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam patuljastog kunića koji je star oko 5-6 meseci, negde sam pročitala da je to period polnog sazrevanja, i primetila sam da je postao agresivniji i neposlušniji. Razmišljam o kastraciji, ali se plašim jer ne bih volela da mu se nesto loše desi, pa bih volela da znam da li ima i kolike su mogućnosti da dodje do nekih komlikacija? I da li i na koji način mogu da bez kastracije smanjim tu agresivnost jer inače je veoma drag i pitom? Inače je sam, bez ženke i planiram da tako i ostane. Unapred hvala, Milca

O: Kastracija mužjaka kratak je kirurški zahvat, ali životinja ipak mora biti u općoj 

anesteziji. Opća anestezija zahtjeva opremljenu ambulantu i osoblje, a za svaku je životinju potencijalno riskantna. Stoga odluku o anesteziji donosi veterinar nakon temeljitog pregleda životinje.

Svi kunići s odrastanjem mijenjaju ponašanje. Postaju samouvjereniji, teritorijalni i nisu plahi kao mladunčad. Agresivnost je ponekad samo poruka koju Vam šalje jer želi zaštititi svoju nastambu, zdjelicu s hranom ili jednostavno ne želi da ga nosite. Stoga pažljivo promatrajte svog ljubimca i pokušajte otkriti što je uzrok agresiji.

Kuniće najčešće zamišljamo kao plahe i strašljive biljojede koji su uvijek spremni na bijeg. To, međutim, nije u potpunosti točno i veliki broj kunića kućnih ljubimaca vrlo jasno iskazuje svoju volju. Ukoliko uspijete otkriti uzroke agresije, nastojte prema tome prilagoditi Vaš odnos prema kuniću.

Vjerujem da ćete ponovno postići ravnotežu i izgraditi zadovoljavajući odnos.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr