Povratak

Alopecija (ispadanje dlaka) kod štakora / Starost kao uzrok alopecije

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb 

P:  Našem bijelom štakorčiću (muškarac) sada je blizu tri godine. Nema para , živi sam ali je bio dosta pitom i volio se maziti osobito iza uha. Međutim, nakon posjete veterinaru zbog prehlade i dobivanja parenteralne terapije (zbog čega mu je i gotovo 1 cm dlake bio iščupan) postao je nepovjerljiv. I to bi polako riješili ali sada se smirio, i jako počeo češkati tako da mu nedostaje dlake na glavici i oko vrata. Sada ima i poluotvorene oke, i sve mi se čini da je jako star jer ne može izaći niti iz kaveza, već ga mi moramo vaditi i onda ga za pola sata do sat vraćamo. Čini mi se da više i ne jede i ne pije koliko bi trebao i smršavio je. Ne kiše i nije dispnoičan, rep mu nije sivkast, pa me zanima da li postoji nešto što bi mu olakšalo i da li mi možete reći barem okvirno diferencijalnu dijagnozu. Snježana


O:
Štakori su glodavci, stoga im je potrebna i primjerena prehrana. Životni vjek im je 3-7 godina (ovisno o uvjetima i načinu prehrane). Hrana mora sadržavati oko 20-25% bjelančevina, 8% masti i 45% ugljikohidrata. Može im se davati voće, povrće, sir, kuhana riža i krumpir, orašasto voće. Orašasto voće (bademi, lješnaci i orasi) nije preporučljivo davati u velikim količinama zbog visokog udjela masti.

Također preporučeno je davati povrće kao što su blitva, špinat, zelena salata, radič, paradajz, mrkva, peršin. Od voća im se može davati jabuka, kivi, banana (ne u velikoj količini jer može izazvati začep), te grožđe. Također im se prehrana sastoji od žitarica kao što su kukuruz, pšenica, ječam, raž. Štakorima je dnevno potrebno oko 15 - 20 grama peletirane hrane.U Pet centrima možete nabaviti peletiranu hranu za štakore i miševe. Njihova nastamba treba biti u dijelu stana koji nije je izložen propuhu ili klima uređaju bilo bi uputno i davati im vitamine za glodavce u vodu za piće. Savjetujem Vam da koristite multivitaminske kapi za glodavce koje u svom sastavu sadrže visoki udjel vitamina C. Možete ih nabaviti u trgovinama Pet centra.Održavajte mu kavez čistim i osigurajte mu uvijek svježu vodu i hrane koliko hoće.Obavite i česte kontrole usne šupljine.
Bolesti koje su najčešće,su uzrokovane bakterijama, gljivicama, virusuima i parazitima. Najčešća bolest koja zahvaća probavni sustav uzrokuju je gram pozitivne bakterije koje se normalno nalaze u probavnom. Glavni simptom bolesti je krvavi ili sluzavi proljev zbog kojeg životinja dehidrira, nema apetita.Potrebno je lječenje.
Najčešći znak upale oka je nakupljanje sadržaja u unutarnjem kutu oka različite konzistencije (vodenast, sluzav, gnojan), a posljedično tome mokra dlaka ispod donje vjeđe jednog ili oba oka, ispadanje ili obojenost dlake te otečenost kapaka koji zatvore oko.Lječenje lokalno prema uputi veterinara.
Znakovi koje ste primjetili kod svog ljubimca karakteristični su znakovi starenja. Nastavite hraniti svog ljubimca kao do sada izbjegavajući stres, hladnoću/vrućine ili nedostatak vode. Izbjegavajte nagle promjene hrane.
Bolesti bubrega također su česte u malih glodavaca i češće se javljaju u starijih jedinki. Kronična progresivna nefroza je bolest koja se javlja u štakora, miševa i hrčaka. Urin oboljelih životinja sadržava puno proteina. Prehrana oboljelih životinja se sastoji u niskoproteinskoj dijeti. Također mogu nastati i različiti tipovi tumora bubrega i obično budu zahvaćena oba bubrega. Najčešći znakovi bubrežnih bolesti kod malih glodavaca su katergija, depresija, teško i bolno mokrenje (bubrežni kamenci), gubitak težine i apetita.
Moguće je da je usljed starosti i pada imuniteta došlo do gljivični infekta što rezultira opadaljem dlake i svrbežom. O mogućim uzrocima alopecije kod glodavaca sam pisala u tekstu: Ispadanje dlake alopecija i tamne mrlje na koži hrčka, O lječenju svbeža pisao je kolega u tekstu Poteškoće s dlakom kanadske vjeverice / Kožne bolesti kod glodavaca

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr