Povratak

Apsces, fistula i gnojni džep u zamorca / Dijagnostika i liječenje zamoraca

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1

 
Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Moj zamorac je star 5 godina,i  ima bakterijsku infekciju kože, pojavilo se u obliku apcesa, koji je veličine zrna graha, tvrd i ispunjen gnojem. Veterinar je odredilo terapiju 10 dana: antibiotik Geomycin 5,5% prašak, koji dobiva putem vode te svakodnevno čišćenje apcesa koje provodimo kod kuće. Nakon deset dana provedene terapije poboljšanja nema. Gnoj je i dalje prisutan, oteklina apcesa takodjer. Na kontroli je dobio injekciju s protuupalnim djelovanjem ali ni to nije smanjilo oteklinu niti spriječilo stvaranje gnoja. Molim Vaše mišljenje o navedenoj terapiji, da li je adekvatna i također Vas molim za savjet o daljnjem liječenju? Unaprijed hvala. Kristina.


O: Općenito o bolestima kože u zamoraca i liječenju apscesa već sam ranije opisala na Zamorčič: perutanje kože i apsces. Ipak, treba imati na umu kako je ponekad liječenje dugotrajno i zahtjevno i podrazumijeva i kirurški tretman. U takvim slučajevima dobro je nespecifično pojačati otpornost vitaminsko mineralnim dodacima (VerseleLaga C-Vit za zamorčiće, JBL Rodvitol ili Beaphar Cavi vit). Svakako je za preporuku ponovni odlazak u veterinarsku ambulantu kako bi Vaš veterinar bio upoznat sa stanjem, odnosno otežanim oporavkom. Na temelju pregleda kolega će moći procijeniti da li je terapiju potrebno promijeniti, tj postaviti sumnju ne radi li se o fistuli.

Naime, fistula predstavlja staru ranu u vidu kanala sa slabom tendencijom zaraštavanja, iz koje se cijedi gnoj ili tjelesna tekućina. Fistule mogu biti prirodne ili stečene, te gnojne, sekrecijske i ekskrecijske. Fistula se sastoji od otvora, kanala i dna. Otvor je obično ljevkasto uvučen, okolina je bez dlake i pokrivena gnojem. Ako se otvor i zatvori, sekret se nakuplja unutra, pri čemu će ponovo probiti novi otvor. Dno fistule definira gnojna šupljina u kojoj se nalazi uzrok, strano tijelo, nekroza, ili tkivo koje nije demarkirano. Gnojni džepovi sami po sebi djeluju kao strano tijelo.

U liječenju fistula je potrebno ukloniti uzrok, utvrditi otvor, sondirati kanal, utvrditi njegov položaj te u njemu uzrok, odnosno strano tijelo. Kanal se kirurški otvara, nakon čega se dno kiretira ili kirurški ekstirpira te ispire antiseptikom. Kod sekrecijske i ekskrecijske fistule nakon uklanjanja uzroka treba težiti zatvaranju kanala.
Moram napomenuti kako je oporavku od velike pomoći i svakodnevno uklanjanje izmeta, kao i mokraćom natopljene stelje iz nastambe. Isto tako preporučam Vam da jednom tjedno kavez i svu opremu temeljito operete i pošpricate dezinficijensom. U ponudi Pet centra je deterđent Amici&Felici sa mirisom citrusa te Canina Capha DesClean sprej.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr