Povratak

Apsces kod kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
mr.sc. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Molim savjet, kako izbjeći daljnji apces kako njegovati kunića nakon kiruškog otvaranja apcesa od strane veterinara? Željka

O: Apsces (abscessus) je nakupljanje gnoja u novonastaloj šupljini, odnosno lokalizirana gnojna upala koja se može razviti u potkožnom tkivu, ali i u dubokim tkivima i organima. Apsces potkožnog tkiva manifestira se lokalnim znacima upale: crvenilo, oteklina, toplina i bol, te izraženim fenomenom zvanim fluktuacija. Apscesi najčešće nastaju prilikom slučajnih ozlijeda ili nakon mehaničkih oštećenja kože nakon trljanja o tvrde površine ili češanja.

Pri tome infekt, najčešće piogene bakterije iz roda Staphiloccocus, ulaze kroz kožu u potkožje i druga tkiva.

Bakterije uništavaju lokalne stanice i luče svoje toksine. Premda je njegov početak obično akutan, apsces može perzistirati i postati kroničan. Pod takvim uvjetima upalni poticaj i dalje traje rezultirajući stalnim prilivom neutrofila. Apsces može biti težak terapijski problem jer njegova unutrašnjost nije vaskularizirana, što onemogućava učinkovitost liječenja.

Upravo iz tog razloga treba obavezno napraviti inciziju i evakuirati gnojni sadržaj, zatim pretražiti unutrašnjost čahure (zbog eventualnog prisustva stranih tijela), a onda unutrašnjost isprati vodikovim peroksidom ili jodom, te postaviti dren. Kod težih oblika, šupljinu treba tuširati otopinom joda ili drenirati jodnom gazom.

Ukoliko se radi o nezrelom apscesu (ne fluktuira, a okolina mu je flegmonozna), treba stavljati tople obloge, a životinji aplicirati antibiotike.

Kod većih apscesa, potrebno je i više puta učiniti drenažu i ispiranje šupljine. Životinjama se apliciraju antibiotici parenetralno, kako bi se spriječila daljna infekcija i migracija bakterija i sadržaja na druga mjesta i tkiva, te septikemija.

Zavisno od pozicije na kojoj je apsces nastao, a u kunića je to donja strana vilice, može se kao zaštita staviti elizabetanski plastični ovratnik. Ukoliko je apsces na nekoj drugoj poziciji, ovakav ovratnik bi spriječio lizanje oboljelog mjesta.

Vjerojatnost pojave apscesa umanjit ćete svakodnevnim uklanjanjem izmeta, kao i mokraćom natopljene stelje iz nastambe. Isto tako preporučam Vam da jedanput tjedno kavez i svu opremu temeljito operete i pošpricate dezinficijensom. U ponudi ljekarni Pet centra je "Ecocid S" koji je odličan dezinficijens i opći biocidni pripravak.

Prehranu kunića nadopunite nekim od vitaminsko mineralnih dodataka za kuniće kako biste mu podigli opću otpornost.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr