Povratak

Bolest srca i nakupljanje vode u kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam ženku kunića staru nepune 4 godine  kojoj je dijagnostikovano uvećano srce i puno vode u plućima. Borimo se s tim već 3 nedelje, njoj se stanje poboljšalo pa pogoršalo i opet je na terapiji, već nedelju dana na lasiksu. Mnogo je bolje zaista, ponaša se normalno u potpunosti i čekamo kontrolu sutra i nadamo se lepim vestima. Rekli su mi da je to zbog starosti i objasnili da je to jedan začaran krug, da će se voda vraćati zbog slabog srca. Moje pitanje za vas je na koji način joj još mogu pomoći i da li postoji bilo šta što se daje kunićima za bolesti srca? Da li i taj lasiks može da joj pomaže i dalje? Da li imate neki savet za izbacivanje vode iz pluća? Veliko hvala unapred, Marta

O: Općenito, prehrana za srčanog bolesnika, mora biti sastavljena s niskom razinom natrija. Stoga je od iznimne važnosti ne davati kuniću razne grickalice, odnosno poslastice koje sadržavaju veću količinu natrija koja, naročito kod srčanih bolesnika, može biti štetna. Spomenula bih kako je osobito bitno posvetiti pažnju na prehranu te omogućiti umjerene aktivnosti Vašeg ljubimca.

Ako je prisutna  prekomjerna težina, dobro bi bilo staviti ga na dijetnu prehranu jer prekomjerna tjelesna težina povećava napor za srce i pluća. Odrasli kunići obično su teški 2 - 3 kg i trebaju 100 - 120 g peletirane hrane. Dnevno popiju oko 50 - 150 ml vode na kilogram tjelesne težine (istu količinu vode popije dnevno, npr. pas od 10kg). Stoga, uvijek moraju imati dostupnu pojilicu sa čistom vodom. Uz ovakvu prehranu svakako bi trebalo uključiti i vitaminske dodatke.

Liječenje obuhvaća mirovanje (jer i najmanji napor može pogoršati bolest i dovesti do egzitusa), dijetnu prehranu prema potrebi (hraniti češće i u manjim obrocima), izostavljanje hrane koja obiluje soli, odnosno natrijem (obratiti pažnju i na vodu koja također može sadržavati više ovog elementa - izvorska voda te neke mekše vode). Isto tako, potrebno je odmah započeti s etiološkom terapijom - odnosi se na suzbijanje primarne bolesti te na liječenje oštećenog srčanog mišića. U ovu svrhu, često se koriste lijekovi (npr. Lanitop, Lanicor) koji poboljšavaju kontraktilnu sposobnost srčanog mišića. Koriste se i diuretici (npr. Fursemid, Lasix), lijekovi kojima se pospješuje bubrežno izlučivanje, no o njihovoj eventualnoj primjeni kod kunića, kao i o dozama, svakako se konzultirajte s Vašim veterinarom. Ovisno o lijekovima koji su preporučeni za Vašeg ljubimca, bitno je napomenuti kako im je potrebno oko 5 dana da postignu potpunu učinkovitost. Nakon otprilike dva tjedna trebalo bi napraviti kontrolu o učinkovitosti doze lijeka. Ukoliko se u međuvremenu jave nuspojave poput gubitka apetita, proljeva ili potištenosti javite se odmah svojem veterinaru.
 
Furosemid (Lasix, Fursemid) je snažni diuretik koji se vrlo često primjenjuje u kliničkoj praksi. Kemijski gledano furosemid je sulfonamid, derivat antranilne kiseline. Koristi se za liječenje hipertenzije, u slučajevima edema povezanim s kongestivnim zatajenjem srca, cirozom jetre i bubrežnim bolestima uključujući nefrotski sindrom. Furosemid je naročito pogodan kada je neophodno primijeniti medikament s jačim diuretskim učinkom. U hitnim slučajevima akutnog edema pluća neophodan je što brži diuretski efekt pa se stoga u tim slučajevima furosemid primjenjuje intravenski ili intramuskularno.

Također, važno je znati (pogotovo kod ovakvih situacija) da kunići više toleriraju hladan okoliš od toplijeg jer se ne znoje.

Na kraju napominjem da s pažljivom procjenom što je najbolje za Vašeg kućnog ljubimca od strane Vas samih te veterinara, Vaš ljubimac može živjeti dugotrajnim i ugodnim životom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr