Povratak

Bolestan kunić - prehlada, alergija ili miksomatoza ("bolest lavlje glave")?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Mom je kuniću natekla glava. Glava mu je crvena, ima ranica oko vrata, a i ispod usta neke crvene fleke, kao da je natučeno. Usta su mu napola zatvorena, jedva da može jesti i piti. Smršavila je skroz, a više nema ni volje za ništa. Ja joj nudim hranu, ali ne želi, jednostavno ne može ni usta otvoriti. Također vrlo teško diše, nos joj je pun i samo leži i ne miče se. Ja sam joj u vodi rastopila neku tableticu koju je malo i popila. Držim je vani jer su to šarci (crno-bijeli).  Molim vas pomoć, Petra

O: Uzroci spomenutoj situciji kod Vašeg ljubimca mogu biti mnogobrojni: prehlada, alergija, zarazne bolesti,...

Kunići se, kao i ljudi, mogu prehladiti. Simptomi mogu biti: kihanje, iscjedak iz nosa, kašljanje, problemi u disanju, konjunktivitis. Neliječeni procesi često se kompliciraju sekundarnim infekcijama te prelaze u kroničan oblik (traju dulje od 14 dana).

Također, moguće je da je njuškica i njena okolina otekla kao posljedica alergijske reakcije na neku tvar iz hrane ili okoline. U tom slučaju, savjetuje se brzi posjet veterinaru. Naime, otečeni navedeni dijelovi tijela onemogućuju disanje te u kratkom vremenskom periodu mogu dovesti do uginuća.

Također, moguće je da je riječ o zaraznoj bolesti, poput miksomatoze.

Miksomatoza je zarazna bolest kunića koju karakterizira stvaranje čvorića u koži i potkožju na području glave, genitalnih organa i nogu. Uzročnik bolesti je virus sličan virusu boginja (dva tipa virusa).

Izvori zaraze su bolesne životinje i njihovi sekreti te uginule životinje. Bolest se širi izravnim kontaktom (bolesne i prijemljive životinje), kupovinom bolesnih životinja, ubodom ektoparazita (komaraca, buha,...) te preko ozljeđene kože.

U prijenosu zaraze, velika važnost se pridodaje ljudima i pticama te komarcima, krpeljima, buhama i ušima.

Bolest prate sljedeći simptomi:
- povišena tjelesna temperatura (41-42C),
- otečenje kapaka te gnojni iscjedak iz očiju,
- stvaranje upalnih edema na genitalnim organima,
- pojava čvorića u potkožju, uškama, ekstremitetima, glavi.

Zbog gore navedenih simptoma, ova bolest je još poznata i pod nazivom "bolest lavlje glave u kunića".

Dijagnostika ove bolesti se postavlja na temelju kliničkih simptoma, odnosno uzimanjem materijala i slanjem na pretragu u Veterinarski institut.

Kako je ova bolest na popisu bolesti koje se suzbijaju prema Zakonu, sve bolesne životinje se trebaju usmrtiti i neškodljivo ukloniti. Sva prateća oprema se treba temeljito dezinficirati.

U prevenciji ove bolesti potrebno bi bilo spriječiti pojavu ektoparazita te provesti vakcinaciju.

Naime, kako mi je na ovakav način nemoguće postaviti dijagnozu, savjetujem Vam da se obratite svom veterinaru. On će, nakon temeljite pretrage ljubimca, biti u mogućnosti postaviti dijagnozu te u skladu s njom poduzeti odgovarajuće liječenje.

Za to vrijeme vodite pojačanu brigu o čistoći nastambe i redovito mijenjajte podlogu da bude što kraće mokra, kako amonijak iz mokraće ne bi nadraživao sluznicu dišnih puteva. Za jačanje imuniteta savjetujem Vam da dodajete vitamine (npr. Multi vitamini od Beaphara, Rodvital od JBL-a).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr